- 10 db szikkadt zsömle, felkockázva
- 1 l tej
- 10 dkg kristálycukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
- 4 tojás
- 5-6 db alma, szeletelve
- 30 dkg darált dió
- 20 dkg darált mák, porcukorral keverve
- 1 citrom reszelt héja
- őrölt fahéj
- 1 maréknyi mazsola
- sárgabaracklekvár
Felmelegítjük a tejet, habverővel alaposan elkeverjük benne a kétféle cukrot, a vajat és a tojások sárgáját (a szokásos csipet só most nem kell bele). Jó édesnek kell lennie, és csak annyira melegnek, hogy a vaj elolvadjon, nem szabad felforralni. A zsömleszeleteket megmártjuk benne (ne áztassuk, nem kell tocsogósnak lennie), majd egy vastagon kikent tepsi aljára egy sorban lerakjuk. Rátesszük a mm vékonyságúra szeletelt alma felét egy rétegben, fátyolszerűen meghintjük egy kis lyukú szűrő segítségével cukrozatlan őrölt fahéjjal. Rászórjuk az összes cukrozatlan darált diót, a lekvárral megcsepegtetjük. Ismét zsömlesor következik, alma, fahéj hintés finoman, majd az enyhén cukrozott, citromhéjjal elkevert darált mákot szórjuk rá, legtetejére a mazsola kerül. Ismét egy kis lekvárt csorgatunk rá hézagosan, majd lefedjük (ha nincs teteje a tepsinek, alufóliát használjunk). 180 fokos sütőben kb. 30 percig, sütjük.
Ez alatt a 4 tojás fehérjéből habot verünk. Amikor már keményedik, hozzáadunk 2 evőkanál lekvárt, így verjük készre. A 30 perc elteltével kivesszük a máglyarakást a sütőből, a habot a tetejére simítjuk, és most már alufólia nélkül sütjük enyhe pirulásig.
A kifliket felkarikázzuk, majd egy nagy tálba tesszük. A fél liter tejet a vaníliával és a citromhéjjal felforraljuk, majd a kiflikre öntjük. A tojássárgáját a cukorral habosra k...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesGyors mozdulatokkal egyneműre gyúrom, majd folpackba csomagolom, 1 órára hűtőbe teszem. 2-3 mm vastagra nyújtom, szaggatom. Felét (ami a teteje lesz) szúróformákkal díszítem. Süt...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűEgy nagy tálban keverje össze az összes száraz hozzávalót, melegítse fel a tejet, olvassza fel a vajat. Töltsön tojássárgáját, tejet és vajat a lisztes tál közepére, és keverővel...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz