- 60 dkg borjú- vagy fiatal sertésmáj,
- 10 dkg zsír,
- 12 dkg vöröshagyma,
- 1 dkg só,
- 1 kk cukor,
- 1 kk paprika,
- jó késhegynyi törött bors,
- majoránna,
- 1 középnagyságú zöldpaprika,
A májat nem szabad megmosni, tiszta, száraz ruhával megtörölgetjük. Csak közvetlen fogyasztás előtt készítjük. Megsózni csak a tálaláskor szabad. Akkora lábast használunk a készítéséhez, hogy a májszeletek szétterítve férjenek el, ne legyenek egymáson. A májat erős tűzön, gyors keveréssel, rövid ideig pirítjuk.
A májról az ereket eltávolítjuk, ha a hártyája rajta van, lehúzzuk. Ceruza vastagságú, egyenletes rudakra vagy kisebb kockákra, esetleg vékony lapokra vágjuk. Az a fontos, hogy a feldarabolt részek egyenletesek legyenek, mert csak úgy készülnek el egyszerre.
A zsírt megmelegítjük, beletesszük a felszeletelt hagymát, mérsékelt tűzön, állandó keveréssel puhára, áttetszővé pároljuk. Akkor erős tűzre tesszük, belekeverjük a feldarabolt májat, majoránnát, cukrot és gyorsan kevergetve, addig pirítjuk, amíg egy kiemelt májszeletke széttörve belül nem vörös, hanem rózsaszínű. Ekkor hozzáadjuk a karikára vágott paprikát, borsot, összekeverjük és azonnal levesszük a tűzről. A kitálalt köret melle helyezzük, megsózzuk.
A cukor használata szokatlanul hangzik, de kitűnően eltünteti a máj kissé kesernyés, erősebb ízét, anélkül, hogy édesítené.
Csirke, pulyka vagy sovány kacsamájból is készíthető. Ha valami okból marad pirított máj, egy kis füstölt szalonnával együtt ledaráljuk, megfűszerezzük és májpástétomként vacsorára vagy két szelet kenyér közé kenve, tízóraira felhasználjuk.
A karajt dörzsöljük be az olaj és a fűszerek keverékével és egy éjszakára tegyük hűtőbe lefóliázva. Másnap tegyük egy serpenyőbe, forró olajba és kevés víz hozzáadásával egy „kérg...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. A csülökhúst felkockázzuk. 2. A vöröshagymát apróra felvágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. 3. Lehúzzuk a tűzről az edényt, hozzáadjuk a pirospaprikát, és beletesszük a hú...
Elkészítési idő: 1.5-2 óra Nehézség: KözepesA káposzta leveleit sós vízben megfőzöm. A hagymát megdinsztelem, majd hozzáadom a húst, sót és borst. A rizst megfőzöm majd összekeverem a hússal. A tejfölbe beleverem a tojást, m...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A szalonnát apró kockákra vágjuk, és üvegesre megpirítjuk. 2. A húst sózzuk, borsozzuk, paprikás lisztben megforgatjuk, és hirtelen mindkét oldalát megsütjük. 3. Kivessz...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz