menu

Családireceptkönyv.hu

Ropi


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 80
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók kb. 80 darabhoz:
- 30 dkg finomliszt,
- 1 csapott tk só,
-12 dkg zsír (liba-, kacsa-, tyúk- vagy sertészsír), lehet fele zsír, fele vaj,
- kb. 1,5-2 dl tejföl,
- 6-7 dkg félkemény reszelt sajt (trappista, pannónia, cheddar stb.)

Elkészítés:


A lisztben elkeverjük a sót és a reszelt sajtot, majd elmorzsoljuk benne a zsírt (vajat), végül fokozatosan annyi tejfölt adunk hozzá, hogy egy közepesen lágy, jól kezelhető tésztát kapjunk. Ne legyen ragacsos!
Enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastag téglalap alakúra, melyet 6-7 mm széles csíkokra vágunk. A csíkokat úgy vágjuk el, hogy kb. 15 cm hosszúak legyenek.
A tésztacsíkokat a kezünkkel kicsit megpöndörítjük, hogy ropi formája legyen, majd sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb. 14-15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet!)
Tipp:
A kisfiam kérésére én világosabbra hagytam a ropikat, így is nagyon finom ropogós, de picit barnábbra is lehet sütni, akkor még ropogósabb lesz.
A sima ropihoz a reszelt sajtot hagyjuk ki a tésztából - ebben az esetben lehet, hogy picivel több tejföl kell, a lényeg, hogy a tészta állaga közepesen kemény, ne ragacsos, könnyen nyújtható legyen!
Ha azt szeretnénk, hogy másnap is ropogósan omlós legyen az állaga, akkor szabad levegőn tároljuk, hogy ne puhuljon át a tészta! Egy nyitott dobozban vagy egy tányéron, tálcán tároljuk, amit csak papírszalvétával takarjunk le!

Ropi

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Malackák
Malackák

A tésztából 7 centiméter átmérőjű szaggatóval páros darabszámú köröket vágunk ki . A felét sütőpapíros lemezre rakosgatjuk . Lekenjük felvert tojással . A tésztakorongok közepére...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Kriszta
Spenótos burek
Spenótos burek

A spenótleveleket alapos tisztítás után egy lefedett serpenyőben, puhára pároljuk. Kinyomkodjuk a levét, tálba tesszük. A krémsajtba belekeverjük a fűszereket, a spenótot. A réte...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Nikolett
Pihe-puha sörkifli
Pihe-puha sörkifli

A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzászórjuk a sót és a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, hozzákanalazzuk a tejfölt, és ráöntjük az olvasztott zsírt és a langyos tejet. Kicsit á...

Elkészítési idő: 55 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Kolbászkrémes pogácsa
Kolbászkrémes pogácsa

A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a 2 tojást, a tejfölt, a morzsolt fetát és a feta sósságától függően sót. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, kö...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk