Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt,
- 2 tk. só,
- 20 dkg zsír (kacsa, liba, vagy sertés az mindegy),
- 1 tojás,
- kb. 3 ek. tejföl,
- 2 dkg élesztő,
tetejére:
- 1 tojás,
- 25-30 dkg reszelt sajt,
A késes robotgép táljába mértem a lisztet, a sót, az élesztőt és a zsírt. Összekevertettem. Kézzel egyszerűen csak el kell morzsolni.
Hozzáadtam a tojást és annyi tejfölt, amivel közepesen kemény tésztát kaptam. 10-15 percig hagytam pihenni, hogy jól nyújtható legyen.
A sütőt előmelegítettem 200 fokra.
Lisztezett deszkán kb. 2 mm vastag téglalappá nyújtottam a pihentetett tésztát. Egy felvert tojással lekentem, majd jó vastagon megszórtam reszelt sajttal. Kb. 25-30 dkg volt.
Egy pizzavágóval felcsíkoztam, sütőpapíros tepsire tettem és máris a forró sütőbe toltam. Kb. 15 perc kell neki, hogy a sajt szép pirosra süljön a tetején.
Vajjal is jó, de zsírral sokkal ropogósabb, omlósabb lesz, míg vajjal inkább puhább...
Ez csak éppen megemelkedik, úgy a jó!
A cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztet keverjük egybe a sóval, szódabikarbónával, majd morzsoljuk bele a vajat. Utána a tejfölt és 5-8 dekagramm...
Elkészítési idő: 3 óra 30 +30 Nehézség: KönnyűA margarint hozzáadom a liszthez, rászórom a szódabikarbónát, a sót és az őrölt köményt ízlés szerint, ráütök egy tojást, hozzáadom a kis doboz tejfölt, majd végül a lereszelt sajt...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű250g natúr joghurtot langyosítsunk meg és alaposan keverjük ki a kovásszal. Hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és jól összedolgozzuk a tésztát, hogy egy közepesen lágy tésztát kapj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tésztát jól összedolgozzuk,becsomagoljuk fóliával,majd hűtőbe tesszük 3-4 órát Másfél cm kinyujtjuk..180 fok sütjük! Tetejét tojás fehérjével, sajttal, szezám maggal ..
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű