menu

Családireceptkönyv.hu

Sajtos pogácsa/házi pék


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 20 db
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 600 g finomliszt,
- 30 g friss élesztő,
- 10 g só,
- 10 g cukor,
- 230 g margarin vagy vaj,
- 2 db tojás (1 db a kenéshez),
- 1 db tojássárgája,
- 230 ml tejföl,
- 250 g sajt (120 g a tésztába, 130 g a díszítéshez),

Elkészítés:


Az alapanyagok kimérése után a lisztet és a margarint vagy a vajat addig morzsoljuk össze, míg a zsiradék teljesen körülveszi a lisztszemcséket. Ezután hozzáadjuk a többi összetevőt, és alaposan összedagasztjuk. Arra figyeljünk, hogy a dagasztásnál a tojásból 1 db-ot és még egynek a sárgáját kell csak felhasználni, illetve a sajtból 120 g-ot, valamint arra is ügyelni kell, hogy az élesztőt ne érintkezzen a sóval, amikor beleöntjük az összetevőket a tálba.
A bedagasztott tésztát pihentetjük 30 percig.
A tésztaérés után a tésztát nyújtófa segítségével tetszőleges vastagságúra nyújtjuk (én 3-4 cm vastagságúra nyújtottam), a tetejét késsel nem túl mélyen megcsíkozzuk, majd egy pohár segítségével kiszaggatjuk, és papírozott sütőlemezre helyezzük kellő távolságra egymástól. A maradék tésztát mindig újragyúrjuk, és az előzőek szerint eljárunk mindaddig, amíg a tészta el nem fogy.
Elrakás után a tetejüket 1 db felvert tojással átkenjük.
Kelesztjük 35-50 percig a helység hőmérsékletétől függően, optimálisan langyos helyen.
Közvetlen a sütés előtt még egyszer átkenjük a tetejét a felvert tojással, és sajttal díszítjük.
Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű sütőbe berakjuk, a hőmérsékletet egyből visszaállítani 210C°-ra, és így sütjük tovább a pogácsák méretétől függően 13-20 percig (a képen látható pogácsák 17 percig sültek).

Sajtos pogácsa/házi pék

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Pogácsa - Gyöngyi pogácsája
Pogácsa - Gyöngyi pogácsája

1. A hozzávalókat összegyúrjuk, majd kívánt vastagságúra nyújtjuk. 2. Tetejét bevagdaljuk, tojással megkenjük, és jöhet rá a sajt, kömény-, szezám-, illetve lenmag. 3. Pici s...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Rozmaringos-köményes patkók
Rozmaringos-köményes patkók

Egy keverőtálba szórjuk a száraz hozzávalókat: a liszteket elvegyítjük a sóval, köménnyel, fokhagymaporral és a szódabikarbónával. Egy másik tálban villával lazán felverjük a to...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
SAJTOS PIROG
SAJTOS PIROG

A tésztához a hozzávalókat jól összegyúrtam majd fóliába burkolva ment a hűtőbe 1 órára. Több időt is eltölthet ott, tehát előre is elkészíthető. a töltelékhez a hozzávalókat kré...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kolbászos-tökmagos ropogós
Kolbászos-tökmagos ropogós

A kolbászt egy tálban összenyomkodjuk, simára keverjük a vajjal, tejföllel, a tojás sárgájával. Hozzáadjuk a lisztet, sütőport, reszelt sajtot, sót, pár tekerésnyi borsot és pirosp...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk