- 125 gramm vaj,
- 125 gr zsír,
- 150 gr reszelt sajt,
- 1 ek só,
- 500 gr liszt,
- 2 dl tejföl,
- 2 db tojás,
- ízlés szerint reszelt sajt a tetejére,
A zsírt és a vajat pici darabokra vagdossuk vagy tépkedjük és a tálba tesszük. Hozzá adjuk a lisztet, és elmorzsoljuk úgy, hogy zsemlemorzsa jellegű állagot kapjunk. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, a sót, elkeverjük, végül a tojást és a tejfölt is beletesszük, és tésztává gyúrjuk. Alaposan becsomagoljuk, és hideg helyen pihentetjük legalább három órát, de inkább egy éjszakát. Amikor sütni készülünk, előmelegítjük a sütőt 220 fokosra. Kivesszük a hűtőből a tésztát, hagyjuk kicsit felengedni, majd ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen lekenjük a felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal, majd egy éles késsel vagy pizzavágóval minél vékonyabb szeleteket vágunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a forró sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.
A margarinízű, porladóan száraz állagú szörnyedelmek nem tartoznak ebbe a kategóriába. Ahogy a legegyszerűbb dolgok általában, a sajtos rúd is attól lesz finom, ha igazán törődünk vele. A törődés pedig ott kezdődik, hogy nagyon jó alapanyagokkal készül. Nekem a legjobban az a trükk vált be, hogy nem simán csak vajjal készítem, hanem vaj és zsír keverékével. A zsír egészen másképp varázsolja omlóssá a tésztát, a maximális szintre emeli, minden kihoz belőle, amit lehet, csodálatos lesz tőle.
A másik fontos trükk, hogy nem csak kívülről sajtos ez a rúd, hanem belül is rengeteg sajt van a tésztájában. Ebből sem érdemes silány minőséget választani, ha jót akarunk, a legjobb kerüljön bele - az sem baj, ha többféle. A mostani adag cheddarral készült, ez egy nagyon jó, középszáraz, sós sajt, pont illik a rúdhoz. Nagy előnye ennek a süteménynek, hogy a tésztáját előre be lehet gyúrni, akár egy napig is elvan a hűtőben, sőt: jót is tesz neki, ha áll, összeérnek benne az ízek. A sütés pedig már csak félórás művelet.
Készítsük elő a hozzávalókat, az olajbogyót és az aszalt paradicsomot vágjuk fel, a lisztet mérjük ki és keverjük hozzá a szódabikarbónát Ezután a nedves hozzávalók jönnek, a tojá...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: KönnyűA langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztbe öntjük a felfuttatott élesztőt, hozzáadjuk a többi belevalót és alaposan összegyúrjuk. Kinyújtjuk a tésztát, majd összeh...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz300 g lisztet, 150 g vajat 1 tojássárgájával, 10 g elmorzsolt élesztővel, csipetnyi sóval 1 dl tejföllel összedolgozunk. Félórás pihentetés után kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, egé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. A krumplit összetörjük, sózzuk, borsozzuk, és beledobjuk a zsiradékot. Ha a krumpli langyosra hűlt, hozzátesszük a tojást, a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű