Sós karamell:
- 20 dkg cukor,
- 15 dkg tejszín,
- 3,3 dkg sós vaj,
- + só, ízlés szerint,
Tészta:
- 12 dkg édes keksz,
- 7 dkg olvasztott vaj,
Krémhez:
- 25 dkg krémsajt,
- 2 db tojás,
- 2 dl tejföl,
- 2,5 dl tejszín,
- 4,5 dkg étkezési keményítő,
- 1/2 rúd kikapart vanília,
- 10 dkg cukor,
Sós karamell elkészítése:
A sós karamellhez a cukrot egy lábasba tesszük. Célszerű olyan lábast választani, aminek az alja világos színű, hogy lássuk a cukor olvadásának színárnyalatait. Közepes lángon elkezdjük a cukrot olvasztani, amit nem kell kevergetni, csak néha megrázogatni. Amikor nagyobb darabok vannak benne, akkor keverjük meg. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen nagyon barna, mert akkor már megégett a cukor.
Ha teljesen felolvadt a cukor és elérte a megfelelő színt, beleöntjük a tejszínt. Ekkor megfog keményedni, amitől nem kell megijedni. Folyamatos kevergetés mellett újra felolvasztjuk. Addig főzzük, amíg fel nem olvad tökéletesen a cukor és be nem sűrűsödik a karamell, ezután tesszük bele a sós vajat, amivel szintén elkeverjük. Majd egy kis tálba félretesszük pihenni.
A sajttortához 16 cm-es tortakarikát használunk.
A torta aljához a kekszet morzsára töröm és a felolvasztott vajjal összekeverem.Sütőpapírral bélelt kapcsos formába teszem és 10 percig előmelegített sütöben elősütöm.
Közben összekeverjük a sajttorta krémjéhez az összes hozzávalót és az elősütött keksz alapra öntjük. A formát becsomagoljuk alufóliába, tepsibe tesszük és kb. ujjnyi magasan felöntjük vízzel. Így sütjük tovább, amíg a teteje meg nem barnul, de a közepe még remeg a tortának.
Hagyjuk kihűlni és tegyük egy éjszakára a hűtőbe. A sós karamellel nyakonöntve tálaljuk.
A hozzávalókból tésztát dagasztunk: először is 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek. cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vanília shake port spenótot, a mandulatejet, a tejszínt, a kókuszolajat és a jeget turmixold simára, majd öntsd a keveréket egy mélyebb tálkába. Rendezd el a tetején a chiamago...
Elkészítési idő: 10 perc Nehézség: KönnyűLiszt sütőpor,fahéj összekeverni. Tojás,cukor össze,hozzá olaj. A két keveréket összekeverjük és hozzáadjuk a tejet. Nem kell sokat keverni,kicsit folyós, csomós. 180 fokon kb,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDer Teig reicht für ca. 50 Plätzchen. Mehl mit Backpulver mischen und in eine Schüssel sieben. Zucker, Vanillezucker, Ei, Rum und Butter in Flöckchen dazugeben. Die Zutaten mit...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű