- 50 dkg szilva,
- 50 dkg sütőtök,
- 2 db fahéj rúd,
- fél kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 1 db vaníliabab,
- 1 csipetnyi só,
- 2 dl tejszín,
- fél citrom leve,
- 15 dkg cukor,
- 3 evőkanál étkezési keményítő,
Túró gombócok:
- 50 dkg túró,
- 4 db tojás,
- 5 dkg vaj,
- 2 evőkanál búzadara,
- 1 evőkanál liszt,
- 1 csipetnyi só,
Magozzuk ki a szilvákat, majd vágjuk kis darabokra. Tegyük egy nagy fazékba, adjuk hozzá a meghámozott és felaprított sütőtököt. Öntsük fel annyi vízzel, hogy duplán ellepje, és tegyük fel főni. Ízesítsük cukorral, sóval és citromlével, fűszerezzük egész fahéjdarabokkal, szegfűszeggel és hosszában kétfelé vágott vaníliababbal. Főzzük körülbelül negyed órán keresztül, majd sűrítsük be hideg vízzel elkevert keményítővel. Öntsük hozzá a tejszínt, forraljunk rajta még egyet, majd szedjük ki a levesből a fahéj és vanília darabokat. Kézi mixerrel pürésítsük, utána finomlyukú szitán passzírozzuk át.
Tálaljuk üvegtálakba vagy leveses csészékbe. Hidegben melegen, melegben hidegen tálaljuk.
Izgalmasabb ízű lehet a levesünk, ha csipetnyi őrölt gyömbért és szerecsendiót főzünk bele.
Finomlyukú szitán törjük át a túrót, majd tegyük egy nagy tálba. Üssük rá a tojások sárgáját, olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd csorgassuk a túróra. Ízesítsük csipetnyi sóval, szórjuk rá a búzadarát és keverjük bele óvatosan a felvert tojásfehérjét. Ha alaposan összedolgoztuk, pár órára tegyük a hűtőbe.
Forraljunk fel egy fazékban vizet, ízesítsük sóval, majd vizes kézzel formázzunk kezünkkel diónyi gombócokat a túrókrémből. Gyöngyöző vízben főzzük 2-3 percig, közben villával segítsük megfordulni, ha elkészült szedjük ki szűrőkanállal egy itatóspapírra, majd tálaljuk a szilvaleveshez.
A hagymát és a csirkemellet kockázzuk, majd a zsiradékon pároljuk őket, míg a húsi kifehéredik (közben a répát karikázzuk és mehet a többihez). Ekkor megszórjuk a liszttel és a pir...
Elkészítési idő: fél óra Nehézség: KönnyűErősítik a levesek gyógyító hatását a jól megválasztott fűszerek. Igazoltan jótékony hatású a keringést serkentő bors és kurkuma, a gyulladáscsökkentő petrezselyem, a koleszterincs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűGombóc A krumplit pucoljuk meg, vágjuk fel kisebb kockákra, majd főzzük puhára enyhén sós vízben. Amikor a krumpli puhára főtt, szűrjük le, és a levet tegyük félre, mert később...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A csirkemellet csíkokra vágjuk, a zöldségeket megtisztítjuk, és vékonyan felszeleteljük. 2. A csirkemellet a forró olajon megpirítjuk, hozzátesszük a citromfűszálat, a chilit...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű