menu

Családireceptkönyv.hu

Tepertő és házi zsír


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 4
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- zsírszalonna
- víz
- tej

Elkészítés:


10 kg szalonnából 5-6 kg zsírunk, és kb. 2 kiló töpörtyűnk lesz. Ha olyan szalonnát vásároltunk, aminek van bőre, azt vágjuk le róla. Tegyük el, hiszen ezt még felhasználhatjuk kocsonyához. A szalonnát vágjuk kb. 2 centis kockákra, tegyük egy zománcozott edénybe, és kilónként fél deciliter vizet öntsünk hozzá. A víz azért szükséges, mert a szalonna a gőzben jobban megpuhul, és több zsírt enged ki.
Kis lángon sütögessük, olvasszuk, és közben kavargassuk folyamatosan, főleg a vége felé. Ne hagyjuk, hogy a töpörtyű teljesen lesüljön, mikor már nem habzik a zsír és letisztult, merőkanállal kezdjük eltávolítani egy részét egy másik edénybe. Annyit merjünk le mindig, hogy ami maradt, az ellepje a töpörtyűt. Akkor leszünk készen, amikor az aranybarna töpörtyű szépen a fehér zsír tetején marad. Egy jó módszert mutatunk ahhoz, hogyan állapítsuk meg, készen van-e a töpörtyű. Nyomjuk óvatosan az edény oldalához, és ha nem sistereg, nem jön ki belőle több zsír, akkor készen van.
A töpörtyűn maradt zsírnak úgy lesz finom íze, ha egy kevés tejjel (10 kg szalonnához 2 dl tej kell) összefőzzük. Vigyázzunk, mert, mikor beletöltjük, nagyon fog habzani. Mikor a felszínre jött töpörtyű száraz, kopogós, akkor kész van. Kiszedegethetjük a zsírból, a zsírt pedig töltsük át egy olyan edénybe, amelyben tároljuk majd. A töpörtyűt csak akkor sózzuk meg, amikor fogyasztjuk, különben megpuhul.

Tepertő és házi zsír

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gyurkó
Baconos főzelék-feltét
Baconos főzelék-feltét

Annyit készíthetünk belőle, ahány főre készítjük az ételt. Ha egyedül vagyunk, akkor akár 2 db-ot is süthetünk gyorsan és egyszerűen. Vajazzuk ki a muffin sütőt, ezután béleljük k...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
BRASSÓI APRÓPECSENYE (ZELLERREL)
BRASSÓI APRÓPECSENYE (ZELLERREL)

A hagymát apró kockára vágom és kevés olajon megpárolom, majd beleteszem a felcsíkozott húst. Fűszerezem és puhulásig fedő alatt párolom. A zellert meghámozom, kockára vágom és...

Elkészítési idő: 50 perc
Nehézség: Könnyű
share
Túrós stangli
Túrós stangli

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Gyros "parasztosan"
Gyros "parasztosan"

A pitát felvágom, ízlés szerint a hozzávalókkal megtöltöm, és tálalom.

Elkészítési idő: 1/2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk