menu

Családireceptkönyv.hu

Házi sajt, ahogyan én készítem


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Házi sajt, ahogyan én készítem, lassan egy évtizede
Kivárom az alkalmat, amikor magyar túró kapható akcióban. Általában a hazai áruházlánc üzleteiben bóklászok, és árgus szemekkel követem a napokban lejáratos árukat, az akciópultokban.
Sikeres napon megveszem a hozzávalókat.
2 kg. magyar túrót, 2 liter házi tejet (a piacon), 20 dkg. vajat,
Elkészítés:
Végy egy nagy fazekat, tedd bele a jól összetört túrót, önts hozzá a tejet, enyhén sózd meg, löttyints hozzá 1 evőkanál 10 %-os ecetet, és hevíts forrpontig. Lassan kevergetjük hogy a túró összeálljon, a belőle kiváló savótól a tej színe megváltozik, "elkékül". Ekkor elzárjuk alatta a gázt, langyosra hűtjük, ezt követően ritkára szőtt ruhán át leszűrjük. Hagyjuk jól kicsöpögni. A tejes savó nagyon egészséges, melegen, hidegen fogyasztható.
Egy jó nagy lábasba felmelegítjük a vajat, és a leszűrt elősajtot beletesszük, állandó keverés mellett lassú tűzön addig főzzük, míg egyneművé nem válik. Ha nem elég sós, még ízesíthetjük.
Eközben előkészítjük a tálakat, ahány ízesítésre gondolunk…
Mielőtt a tüzet eloltjuk, 1 egész tojást jól felverve belekeverünk, majd fél mokkáskanálnyi szódabikarbónát szintén elkeverünk benne, és azonnal tálakba, formákba merjük. A natúrral kezdjük, majd jöhetnek az ízesítések…
Gyorsan tálakba merjük.
Hideg helyre tesszük. Mire kihűl, megkeményedik, kiborítjuk a tálakból és hűtőbe (télen kamrába) hagyjuk érlelődni. Aki nem tudja kivárni, azonnal fogyaszthatja smile hangulatjel
Nálunk napok alatt elszokott fogyni, így az érlelés utáni állagáról nem tudok beszámolni...
Jó étvágyat kívánok.
Megjegyzés: házi túróból ne próbálkozzatok, mert hiányzik belőle az az oltóenzim, amit nagyüzemi gyártásnál alkalmaznak, és ez szükséges a sajt készítéshez. Hamarosan felteszem a házi-tejest amihez rendeltem tejoltót.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Házi sajt
Házi sajt

Az aludttejből túrót "főztem", a tejet felforraltam és megfőztem benne... Leszűrtem és felforrósított vajba teszem, egy tojást + 1 sárgáját felverek és a túróhoz adom. Beleteszem...

Elkészítési idő: 2,5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Lándzsás útifűszirup
Lándzsás útifűszirup

Szirup AntalVali módra: 2 marék nyers, friss útifüvet és 2-3 szál kakukkfüvet leforrázok annyi vízzel, hogy épp ellepje, majd hagyom kihűlni. ha kihűlt, pépesítem vagy összetur...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csaba
Natúr joghurt
Natúr joghurt

Ha házi tejből készül, akkor felforraljuk a tejet, és visszahűtjük 40 fokra. Én 3,5 %-os bolti tejből csináltam, így nem kellett forralni csak kb 40 fokig melegíteni. Sterilizált...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Esti gyors melegszendvics
Esti gyors melegszendvics

Alap Vágunk 8 szelet kenyeret. Mivel a krém elég "vastag", nem ajánlom a toast kenyeret. Szendvicskrém Nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük a párizsit és a sajtot. Kisebb lyu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk