menu

Családireceptkönyv.hu

Mákos-narancsos zserbó


Írta:

Elk. idő: 100 perc
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához
60 dkg finomliszt
csipetnyi só
30 dkg Rama
1,5 dkg élesztő
0,75 dl tej (kb)
késhegynyi szódabikarbóna
2 db tojás
8 dkg kristálycukor

A tepsi kikenéséhez
Rama
finomliszt

A töltelékhez
50 dkg jóféle sárgabaracklekvár
45 dkg darált mák
5 evőkanál porcukor (a lekvár édességétől függ)
1 db narancs reszelt héja
50 dkg jóféle narancslekvár

A mázhoz
15 dkg kristálycukor
5 evőkanál víz
3 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg Rama

Elkészítés:



1.A tésztához a lisztet a Ramával elmorzsoljuk. Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, három részre osztjuk és egyenként cipóvá formáljuk.
2.Az egyiket meglisztezett gyúrólapon 35x33 cm-es lappá nyújtjuk és egy Ramával kikent, liszttel behintett nagy tepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk.
3.Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
4.A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
5.Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kis lábasba szórjuk, a vizet rákanalazzuk, kevergetve felforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű a tűzről lehúzzuk és a Ramát beledobjuk.
6.A zserbó tetejére simítjuk és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul és az íze összeérik.

Trükkök, tippek, praktikák:


Készíthetjük úgy is, hogy a cukros mákot a lekvárral összekeverjük, így kenjük a tésztára.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Krémes sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Raffaello-süti 2.
Raffaello-süti 2.

Vegyítsd a sütőport, a lisztet, a kókuszreszeléket és a kakaót. A tojásfehérjét verd kemény habbá a cukorral, és forgasd bele a kakaós keveréket. Bélelj ki sütőpapírral egy közepes...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gesztenye szelet
Gesztenye szelet

A tészta hozzávalóit összegyúrom és egy tepsibe teszem. A krémhez a 3 cs vanília pudingot a 9 dl tejjel megfőzzük (cukor nélkül) és lehűtjük. A 25 dkg margarint a 25 dkg porcuko...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mézes krémes
Mézes krémes

mint fent

Elkészítési idő: 2
Nehézség: Közepes
share
Avatar Hókocka kétféle csodás krémmel!
Hókocka kétféle csodás krémmel!

A krém elkészítése: Kevés tejben csomómentesre keverjük a lisztet, egy csipet sót és a többi tejet hozzáöntve sűrű krémet főzünk belőle. Lehúzzuk a tűzről, majd belekeverjük a vaní...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk