1 kg finomliszt
1 tasak szárított élesztő (7 g)
15 dkg cukor
5 dl langyos tej
20 dkg puha vaj (esetleg margarin)
A teteje lekenéséhez:
1 tojássárgája
pici tej vagy tejszín
1 mokkáskanál cukor
1 . A lisztben elkeverem a cukrot és élesztőt, hozzáadom a többi hozzávalót is és a kézi mixer dagasztófejével dagasztom kb. 10 percig. (Lehet a kenyérsütőgép üstjében is dagasztani vagy csak simán kézzel.) Majd beleteszem a tésztát egy kelesztőtálba és duplájára kelesztem.
2 . Ha megkelt a tészta átgyúrom, majd kétfelé veszem és mind a kettőt 3-3 felé osztom és rudakat sodrok belőlük. 3-3 rudat összefonok (így két kalácsot kapok).
Fonásnál arra szoktam figyelni, hogy picit szorosan fonjam, de a rudakat már semmiképpen nem nyújtom/húzom, mert akkor sütés/kelés közben szétrepednek.
3. Vajjal kikent/lisztezett tepsibe/formába vagy hőálló kerámia tálba teszem és pihentetem még fél órát.
4. Villával néhány helyen megszurkálom, hogy sütés közben ne repedjen szét a kalács.
A tetejére a tojássárgát, cukrot, tejet összekeverem és lekenem vele a kalácsot.
5. 180 fokra előmelegítem a sütőt és hőlégkeveréses programon ugyanennyi fokon megsütöm.
A vége felé, amikor már szép pirult, letakarom alufóliával, hogy a teteje már ne égjen, de belül még süljön a tészta.
(az én sütőmben 15 percig kell sütni fólia nélkül, majd kb. még 10-12 percig fóliával letakarva, de ez sütőfüggő)
6 . Amikor megsült, akkor még a tepsiben hagyom és 10 percre letakarom egy tiszta konyharuhával, hogy jól átpuhuljon. Aztán amikor már szeletelhető állapotba kerül, akkor lehet fogyasztani.
A kalácsot sima tepsiben is lehet sütni, de akkor picit elterül és nem lesz magas (de ez végül is nem baj, nem kötelező minden kalácsnak túl magasnak lennie). De ha magasra szeretnénk, akkor legjobb, ha ennek megfelelő formában sütjük. Nálam most egy kisebb/keskenyebb hőálló kerámia tálban készült.
A vajat, a cukrot és a vaníliakivonatot robotgéppel keverd addig, amíg habos nem lesz. Egyenként add hozzá a tojásokat. Alacsonyabb fokozaton keverd hozzá a sütőporral vegyített li...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, majd a közepébe beleütjük a tojások sárgáját. Az én tapasztalatom, hogy az élesztőt nem morzsolom a liszthez, hanem a tejfölt az élesztőve...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTészta készítése: A tésztához a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a vajat, a tejet, és addig főzzük, amíg teljesen fel nem olvad. A liszttel elkeverjük a szalalkálit, és a lang...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA vajat 20 dkg cukorral, sóval és a vaníliás cukorral krémesre kikeverjük, beledolgozzuk a lisztet, és kézzel átgyúrjuk. Letakarva kb 1 2/2 órát h Vős helyre tesszük. Sütőpapíro...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű