menu

Családireceptkönyv.hu

Mézes kalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt 20 dkg porcukor
1 csomag szódabikarbóna 40g
1 csomag mézeskalács fűszerkeverék 27g
fél kocka rama
fél kg méz(kb fél üveg)
1 tojás

Elkészítés:


A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan
tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl. dagasztótál)
Fél kg vegyes mézbe beleteszünk fél kocka (kb. 12 dkg) RAMA margarint
és mikroba tesszük. Ha jól átmelegedett, akkor addig keverjük, amíg a
margarin elolvad. Ezt a lisztre öntjük, beleütünk 1 tojást és egy
falapáttal összeállítjuk a tésztát. Azért nem érdemes kézzel, mert
nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar
összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele,de tényleg csak egy
keveset(1-2 cl)
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább
egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak
jobb lesz. A tésztából leveszünk olyan kétökölnyi mennyiséget és
alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell hogy kipréseljük belőle a levegőt így
kisebb az esély hogy felpúposodik,.Én be szoktam rakni egy pillanatra a
mikróba,könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk
bele. Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk.Kisebb figurákhoz
vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk. 160-170 fokon 7-8
percig sütjük,a nagyobbakat 10-12 percig,de ez sütőfüggő,figyelni kell
és amikor szép aranybarna akkor kész.Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem
van.
A mázhoz vagy ragasztáshoz 1 tojásfehérjét jól elkeverünk kb.20-25 dkg
porcukorral ,lehet gépi habverővel is alacsony fokozaton apránként
adagolva a cukrot egy mokkáskanál ecettel vagy citromlével ettől
fényesebb lesz.Ragasztáshoz több cukor is mehet bele.
Ha azt szeretnéd hogy fényes legyen a mézeskalács akkor sütés előtt
nagyon vékonyan kend be felvert tojással.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Hideg levesek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Fenséges ízesítésű, omlós csirkecombok, 45 perc alat
Fenséges ízesítésű, omlós csirkecombok, 45 perc alat

A sütőt melegítsd elő 200 fokra. A lisztet, paprikát, a sót és a borsot keverd össze. A húsokat forgasd bele a fűszeres keverékbe és tedd kiolajozott tepsibe. Keverd össze a mézet,...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Tari Éva
Málnás-Milkás Muffin
Málnás-Milkás Muffin

A tojásokat a cukrokkal kikeverem, hozzáadom a vajat, majd beleöntöm a sütőporos lisztet és a tejet is. Ez lesz a tészta. Ebbe beledarabolom a Milka Noisettet és beledobálom a máln...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Imre
Gyümölcs leves
Gyümölcs leves

Sűrítés,1 dl víz púpozott evőkanál liszt, csomómentesre keverem, majd egy kis pohár tejföl, az egészet csomómentesre keverem, majd besűrítem vele a levest, kicsit hagyod rotyogni,...

Elkészítési idő: 30 per
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sütés nélküli epres túrótorta
Sütés nélküli epres túrótorta

A kekszet morzsásra összetörjük, majd elkeverjük a vajjal, és kivajazott tortaformába nyomkodjuk. Hűtőbe tesszük legalább egy órára. Közben a puha vajat a cukorral és a va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk