2 dl zabpehely
1,5 dl tej
1 db tojás
1 ek méz
csipet só
2 ek szójaolaj (v. mogyoróolaj)
Mézes-karamellizált alma hozzávalói:
3-4 db édes alma
3 ek méz
1 mk vaníliaaroma
1 mk őrölt fahéj
A zabpelyhet keverjük össze egy csipet sóval, majd öntsük fel az éppen csak langyos tejjel. Ezután hagyjuk kb. 20 percig állni, hogy a zabpehely teljesen magába szívja a tejet.
Ezután adjunk hozzá egy evőkanál mézet, és üssük bele a tojást, majd robotgéppel keverjük alaposan össze. Egy sűrűbb masszát fogunk kapni.
Egy teflon serpenyőt kenjünk ki olajjal, majd hevítsük fel. Amikor már elég forró a serpenyő, egy kisebb merőkanálnyit tegyünk bele a masszából, majd formázzuk kicsi lepénnyé. Egyszerre 5-6 palacsintát süthetünk meg.
Alacsony hőmérsékleten süssük barnára az alsó felét a palacsintáknak, majd egy lapáttal alányúlva, egy hirtelen mozdulattal fordítsuk át. Ezután süssük a másik felét is barnára, majd tálalásig tartsuk melegen. Átfordítás után már kevesebb idő kell a sütéshez.
Az almát hámozzuk meg, majd vágjuk négyfelé. Ezután távolítsuk el a magházat, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Én kisebb kockákra vágtam fel.
Egy serpenyőbe tegyük bele a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt almát, a vaníliaaromát, és az őrölt fahéjat.
Ezután kisebb lángon, a serpenyőt félig lefedve, kezdjük el párolni az almát. Pár perc után, amikor az alma már kellően megpuhult, vegyük le a fedőt, majd addig karamellizáljuk még a mézes-lé kellően besűrűsödik és bevonja az almadarabokat.
A lisztet összegyúrjuk a margarinnal, sóval és annyi tejföllel, amennyit felvesz. Kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, megkenjük a sózott felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal....
Elkészítési idő: 40 perc Nehézség: Könnyű1. A liszteket a margarinnal, tojássárgájával, tejföllel, cukorral és sóval összedolgozzuk, majd fél órára hideg helyre tesszük pihenni. Én nem egy nagy gömböcbe gyúrtam, hanem töb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 200 fokra előmelegítem légkeverés nélkül (légkeveréssel 175 fokra). A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztom. A sárgáját a cukorral a vaníliás cukorral és a mézzel hab...
Elkészítési idő: 1 óra+ Nehézség: Könnyűcukrot és a tojásfehérjét alaposan kavarjuk össze egy csipet sóval. Adjuk hozzá a kókuszreszeléket, majd az olvasztott vajat. Tegyük félre legalább 15-20 percre, de akár egy-két...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes