menu

Családireceptkönyv.hu

Francia krémes - kávés tetővel


Írta:

Elk. idő: 60-120 perc
Adag: 4 fő
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tésztához
1 csomag leveles tészta (mirelit)

A vaníliakrémhez
12 db tojás
15 dkg cukor
7.5 dkg finomliszt
3 dkg zselatin
7.5 dl tej
2 dkg vaníliás cukor
22.5 dkg cukor

A tejszínhabhoz
6 dl habtejszín
2 csomag habfixáló
1 ek porcukor

A cukormázhoz
30 dkg cukor
1 dl víz
2 csepp ecet
1.25 ml feketekávé (erős)

Elkészítés:


A mirellit tésztát két részre osztom. Egy tepsi alján (tepsi fordítva) megsütöm úgy, hogy előtte zsíradékkal bekenem a tepsi alját, hogy a tészta ne ragadjon le. Kb. 15 percig sütöm, amíg világosbarna nem lesz.
A vaníliakrémhez 12 tojássárgáját elkeverünk 15 dkg cukorral, azután hozzáadunk 7,5 dkg lisztet, 3 dkg zselatint, és lassan hozzákeverünk 7,5 dl tejet.
Gyenge tűznél gőz fölött sűrű krémet főzünk belőle (kb. 15 perc). Amikor megfőtt, hozzákeverünk 2 dkg vaníliás cukrot.
Amíg hűl, a tojások fehérjéből nagyon kemény habot verünk, ezután 22,5 dkg cukorral tovább verjük.
A langyos krémhez fokozatosan hozzáöntjük a felvert habot. Az így elkészült krémet a tészta sütéséhez használt tepsibe öntjük, de előtte folpack-val gondosan kibéleljük. Majd 2 óra hosszára a hűtőbe tesszük.
Amíg hűl a krém, megcsináljuk a tejszínhabot. 6 dl habtejszínt turmixal felverünk, majd 2 csomag habfixálót öntünk hozzá. Végül ízlés szerint porcukorral ízesítjük.
A vaníliakrémet kivesszük a hűtőből. Erre az egyik kisütött leveles tészta lapot rátesszük, majd hirtelen megfordítjuk, hogy leveles tészta kerüljön alulra, erre tesszük az elkészült tejszínhabot.
A cukormázhoz 30 dkg cukrot 1 dl vízzel és 2 csepp ecettel elkezdünk főzni. Kb. 15 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük, majd hozzáöntünk fél csésze erős kávét.
Kihűlésig kevergetjük, de mielőtt megszilárdulna, ráöntjük a másik leveles tészta lapra.
Kb. 1 órát hűtjük. Majd 4x5 cm -es négyzetekre vágjuk, s rátesszük a tejszínhab tetejére. Végén pedig szeletelhetjük!

Trükkök, tippek, praktikák:


sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x25 cm

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Marlenka
Marlenka

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Almás pite
Almás pite

a lisztet átszitálom, vajat elmorzsolom benne, cukor, vaniliás cukor, sütőpor tejföl, tojással összegyúrom, hűtőben pihentetem 1 órát. Azután ketté veszem , kinyújtom, az alsó rész...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Madártej
Madártej

1,2 l tej,6 db tojás,1 evőkanál liszt,ízlés szerint cukor és vanília rúd(,én édeskével készítem,cukor helyet)2-3 dl hideg tejben csomó mentesre keverem a lisztet,tojás sárgáját,ki...

Elkészítési idő: 30perc+2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Piskóta jellegű túrós
Piskóta jellegű túrós

Habosra keverünk 4 tojássárgáját 15 dkg margarinnal, hozzáadjuk a tejben felfuttatott 3 dkg élesztőt, 30 dkg lisztet, és alaposan kidolgozzuk. Két részre osztjuk, egyikkel kibélelü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk