menu

Családireceptkönyv.hu

Hamis marcipános kakaószelet


Írta:

Elk. idő: pihentetni kell
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


(kb. 20x25 cm-es tepsihez)
- 12,5 dkg vaj vagy margarin
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál kakaópor
- fél cs. sütőpor
- 15 dkg liszt
- 2,5 dl kefír

A hamis marcipánhoz:

- 25 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg cukor
- 25 dkg búzadara
- 1 zöld mandulaaroma (ízlés szerint öntsük a masszához - szerintem sok bele 1 fiolával)

A tetejére:

- 10 dkg Boci étcsokoládé
- 1 evőkanál olaj

Elkészítés:


1. A tésztához a vajat/margarint a cukorral habosra keverem, hozzáadom a tojást, majd a kakaóporral és sütőporral elvegyített lisztet, végül a kefirt.
2. Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (vagy vajazott/lisztezett tepsibe) egyengetem, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm. (a sütési idő sütőfüggő)
3. Közben a hamis marcipánhoz megolvasztom a vajat/margarint, belekeverem a cukrot és a búzadarát, felforralom és lassú tűzön picit főzöm - pár percig csak! Nem kell megijedni, ebben az esetben a gríz nem főni fog, hiszen nem tejbegrízt csinálunk :) hanem picit sülni fog, és nem fog megpuhulni, ropogós marad, hiszen nem lágy, puha masszát akarunk, hanem marcipán jellegűt, hogy a szemcsék ropogjanak a fogaink között - mint a marcipán. (A végén, amikor a süteményen megszilárdul, tényleg olyan lesz, mint ha marcipán lenne). Amikor elzárom alatta a tűzhelyet, akkor ízesítem az aromával. (Ha valaki szereti az intenzív marcipánt ízt, akkor beleöntheti az egész fiola aromát (de vigyázat, mert úgy tényleg erős marcipán ízű lesz!), de ha nem szeretnénk nagyon erős marcipán ízzel, akkor elég csak a 3/4 fiolával, esetleg fél fiolával - ez ízlésfüggő.)
4. Amikor langyosra hűlt és félig megdermedt (de még kenhető és picit igazítható), akkor a tésztára kenem a masszát. (Ne hagyjuk teljesen kihűlni, mert úgy nem fogjuk tudni rákenni a tészta tetejére!)
5. Ha teljesen kihűlt a tésztán a massza, akkor a csokoládét vízgőz felett megolvasztom, elkeverem az olajjal és a sütemény tetejére simítom.
6. Hűtőbe teszem, tálalás előtt egy éles kést forró vízzel felmelegítek (letörlöm a késről a vizet) és felszeletem a süteményt.

Trükkök, tippek, praktikák:


Recept:
Gabriella kalandjai a konyhában

Hamis marcipános kakaószelet

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Rétes - Bougatsa - Görög grízes lepény
Rétes - Bougatsa - Görög grízes lepény

1. A tejet egy nagy edénybe öntjük, a tűzhelyre tesszük és kis lángra kapcsoljuk. 2. Habverővel (elektromos) fehéredésig keverjük a tojásokat a cukorral, és az edénybe öntjük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Muffin - Gesztenyés muffin
Muffin - Gesztenyés muffin

1. A vajat alacsony lángon megolvasztjuk, addig forraljuk, amíg megbarnul és mogyoróillatú lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, teaszűrőn leszűrjük. 2. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot,...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar Kókuszos keksztekercs
Kókuszos keksztekercs

Összekeverem a darált kekszet, a porcukrot, a kakaóport és a vaníliás cukrot, majd összegyúrom annyi tejjel, hogy nyújtható tésztát kapjak. Száraz ne legyen, inkább kissé ragadjon...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Churros bögrésen (Rupáner 2)
Churros bögrésen (Rupáner 2)

Először e csokoládé ganache-t készítjük el. Ehhez nincs más dolgunk, mint összeolvasztani egy kisebb lábasban vagy mikrohullámú sütőben a csokoládét és a tejszínt. Közben kevergess...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk