A tésztához
500 g búzaliszt (BL55)
100 g vaj
150 g porcukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 db tojás (közepes, "M"-es méretű)
100 g méz - vegyes virág
100 ml tejföl (20%-os) -
A krémhez
3 db tojássárgája
80 g kristálycukor
1 db vaníliás cukor - bourbon
90 g búzaliszt (BL55)
700 ml 2,8%-os tej
A krémalaphoz
200 g vaj
200 g porcukor
4 evőkanál rum - fehér
A tetejére
200 g étcsokoládé (45-59%-os, olvasztott)
A lisztet elmorzsolunk a vajjal, hozzáadjuk a porcukrot, szódabikarbónát, tojást, a mézet a tejföllel.
Jól kidolgozott tésztát készítünk. 4 részre osztjuk, 30 percig pihentetjük. (Amíg pihen a tészta én a főzött krémet elkészítem el, mert míg megsülnek a lapok ki is hűl, és folytathatom az összeállítással egyből.)
Elkészítjük a krémet is. A tojások sárgáját a cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a lisztet.
Apránként hozzáadagolva a tejet, folyamatos keverés mellett csomómentesre keverjük, majd sűrű krémmé főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha a krém kihűlt, már jók is a lapok.
A lapokat egyesével kés vastagságúra nyújtjuk, majd jól megzsírozott, vagy sütő papírral fedett, 31*31 cm-es tepsi hátlapján. (én a sütőpapíros verzióval sütöm a lapokat) 170 C fokon 7-10 perc alatt megsütjük a lapokat.
Ha megsültek a lapok a vajat a porcukorral habosra kikeverjük, hozzáadjuk a rumot is.
Majd a kihűlt krémmel alaposan kikeverjük a vajas-porcukros-rumos krémalapot.
A lapokat egymásra téve megtöltjük a krémmel, úgy hogy az első, második illetve a harmadik lapra krémet kenünk.
A legfelső negyedik lapra kerül az olvasztott csokoládé, amit hagyunk megszilárdulni.
Forró vízbe mártott (papírkéztörlőn letörölt) késsel felvágjuk az elkészült mézes krémest, így nem törik a csokoládé a tetején.
A tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk. A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük,hozzá adjuk az olvasztott mézet,majd a sütőporral elkevert...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA cukrot a tojással jó habosra kikavarjuk, majd hozzáadjuk a puha margarint, a vaníliás cukrot és a 2 dl tejet fokozatosan, végül a sütőporos lisztet. A tölteléket elkészítjük. A t...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krémsajtot, a vajat és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk a sóval elkevert lisztet és tésztává gyúrjuk. Cipót formálunk belőle és fóliába csomagolva legalább 1 órára a hűtő...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű