20 dkg egész tojás (4 db tojás)
12 dkg sárgája (4 db sárgája)
24 dkg cukor
16 dkg fehérje (4 fehérje)
27 dkg liszt
1 dkg sütőpor
1 db citrom reszelt héja
10 dkg vaj
1. Kimérjük az anyagokat. A vajat megolvasztjuk.
2. Az egész tojást és a sárgáját felverjük a fele cukorral.
3. A tojás fehérjét felverjük a másik fele cukorral.
4. A 2.és 3.pontban felvert tojáshabot habverővel óvatosan összekeverjük. A tojásfehérje nagyon kényes, nem szabad sokáig keverni, mert elveszti a nagy nehezen belevitt levegőbuborékokat.
5. A felvert tojásfehérjébe egyenletesen beleszórjuk a lisztet, a sütőport és a citromhéjat. Én a lisztet mindig egy papírlapra (sütőpapírra vagy szétvágott cukroszacskóra) szitálom, majd ezt félbehajtva, mint valami kis vályúból egyenletesebben tudom a lisztet szórni.
6. Beleöntjük a megolvasztott vajat, lazán keverjük.
7. A masszát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére szeletelt mandulát szórunk.
8. Előmelegített sütőben, 160- 180 °C-on sütjük, fél óráig. Ez nem könnyű otthoni sütőben, mert én még nem láttam olyan sütőt, ahol a sütőtérbe helyezett hőmérő ugyanazt mutatta volna, mint a külső kijelző. Tehát, ha tehetjük, mérjük meg a hőmérsékletet magunk.
9. Miután kihűlt, pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.
Auguszt Elemér receptje
Egy magas peremű nagy méretű tepsit kivajazunk. (Fontos, hogy magas peremű legyen, mert a töltelékünk folyós lesz, nehogy megszökjön!) A tésztához a lisztet elkeverjük a sóval és...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat addig kell főzni, amíg sűrű, áttetsző nem lesz kb öt perc, Nagyon hidegre kihűteni, utána gépi habverővel nagyon kemény habbá verni / nekem kb. tíz perc / Kifehéred...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA cérnametéltet enyhén sós vízbe puhára főzzük, leszűrjük és forrón összekeverjük az olvasztott vajjal. Ezután teljesen kihűtjük. A túrót egy tálba tesszük, majd villával kicsit...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Közepes