menu

Családireceptkönyv.hu

Sajtos pogácsa (esetleg juhtúróval)


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


1 adaghoz: 50 dkg finom liszt
25 dkg sütőmargarin
1/2 db élesztő
2 csapott tk só
1,5 dl tejföl
2 tojás sárgája
1 tk cukor
15-20 dkg trappista sajt
esetleg 125 g juhtúró
tojás a kenéshez, liszt a szóráshoz

Nálunk 3-4 adag szokott minimum készülni.

Elkészítés:


A lisztet és a margarint elmorzsolom. (Ha teszek bele juhtúrót, akkor ezután jön a juhtúró.)
A tejfölt, cukrot, tojássárgát összekeverem egy magasabb falú edényben és hozzámorzsolom az élesztőt, langyos helyre teszem kelni. A liszthez még szárazon hozzákeverem a sót, és reszelek hozzá sajtot. Mikor felfutott az élesztő, akkor összegyúrom a tésztát, az összes összetevővel. Minimum fél órát állni hagyom. Ha kelesztő tálban van a tészta, akkor ráteszem a tetejét, ha nincs teteje, akkor belehúzom a tálat egy nagyobb nejlonba, és bezárom.
Mikor eltelt a fél óra, elkezdem kinyújtani és hajtogatni. 3-4 szer hajtogatom, aztán úgy 1-1,5 cm vastagra kinyújtom, pizzavágóval felkockázom úgy 2*2 cm-es kockákra. Megkenem tojással, ráreszelek sajtot, lelapogatom, sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakoskatom úgy fél cm távolságra egymástól. Beteszem a sütőbe kelni. Úgy fél órát kelesztem, aztán 175-200 fokon kisütöm, szép aranybarnára.

Trükkök, tippek, praktikák:


Minden összetevőt langyos helyre teszek már órákkal az összedolgozás előtt, hogy melegedjen,

Margarin: én az Aldiét szoktam venni, kicsit hosszabb ideig tart míg könnyen kezelhető lesz, viszont fele annyiba kerül, mint a Rama.

Sajt: Általában ez is Aldis, de bármilyen megteszi, néha még az is amit már bedobsz a mélyhűtőbe, hogy meg ne romoljon, de már esetleg van egy kis stichje. A tésztába a káposztareszelőn szoktam megreszelni, a tetejére pedig a sajtreszelővel.

Ha juhtúrósan sütöm, akkor érdemes kicsit kevesebb tejfölt beletenni először, mert nagyon fellágyíthatja a tésztát. Jó kis ruganyos tésztát kell kapjunk.

Ha nagyon hideg a konyha, akkor épp egy kicsit bemelegítem a sütőt, hogy keljen a kiszaggatott tészta. Ez nálam 50 fok szokott lenni.

Ha 2 tepsit is tudok egyszerre sütni, akkor elindítom a légkeverést is. ,

Ha nem azonnal van szükség a tésztára, akkor be lehet tenni a hűtőbe, vagy akár a mélyhűtőbe is. Nyilván használat előtt ki kell venni felmelegedni, illetve kiengedni.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Fahéjas szilvás pite
Fahéjas szilvás pite

A tészta alapanyagait egy tálba tesszük és robotgéppel összedolgozzuk. Ezt követően kettőbe osztjuk és kinyújtjuk. Az egyik tésztát kivajazott sütőformába simítjuk, megszórjuk a zs...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar A tökéletes kakaós piskóta receptje
A tökéletes kakaós piskóta receptje

A tojásokat vedd ki a sütés megkezdése előtt legalább fél órával a hűtőből. Fontos, hogy ne hidegen kerüljenek a tésztába. Ha szobahőmérsékletűek, válaszd őket ketté, és tedd külön...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dani
Finom málé
Finom málé

A tojássárgát habosra keverünk a vaníliáscukorral és a szitált kukoricaliszttel, majd könnyedén belekeverjük a tojásfehérjék kemény habját. Kivajazott tepsibe vagy tortaformában sz...

Elkészítési idő: kb. 1 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Csokis-zabpelyhes szelet
Csokis-zabpelyhes szelet

1. A tetejére kerülő morzsához megolvasztjuk a vajat, majd először a zabpelyhet, majd a cukrot és a lisztet keverjük bele egy villával. 3. Betesszük a hűtőbe. 4. A tésztához a li...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk