menu

Családireceptkönyv.hu

Erdélyi kürtöskalács házilag


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1 kg liszt
2 dkg élesztő
1 kockacukor
fél l langyos tej
4 kanál por­cukror
1 teljes kávéskanál só
2 egész tojás
10 dkg vaj
10 dkg zsír

Elkészítés:


1 kg liszthez kovászt készítünk: 2 dkg élesztőt 1 kockacukorral kevés langyos tejben felfuttatunk. Ha megkelt fél l langyos tejhez veszünk 4 kanál por­cukrot, 1 teljes kávéskanál sót, 2 egész tojást, 10 dkg vajat és 10 dkg zsírt. A kalácstésztánál valamivel keményebbre dagaszt­juk.

Meglisztezve, letakarva kelni hagyjuk, de nem túl lágyra. Nyújtótáblán 1 és fél méter hosszú, ujjnyi vastagságú csíkot sodrunk a tésztából, azután a kürtőskalács formára feltekerjük oly ké­ppen, hogy azt teljesen elfedje, kissé meglapítjuk, majd parázs felett sütjük.

Állandóan forgatva vajjal vagy zsírral locsoljuk, tojással bekenjük és megszórjuk forrázott, darált mandulával vagy dióval.

Lehet sütőben is készíteni, ha van hozzávaló for­mánk ; a formának a tormareszelőnél hosszabbnak és vastagabbnak kell lennie. A formát megkenjük vajjal vagy zsírral, az ujjnyi vastag szeleteket laposra nyomkodjuk és a formára rakjuk. Jól rányomjuk, zsírral vagy vajjal megkenjük, sütőbe tesszük és még párszor meglocsoljuk, tojással megkenjük és cukros mandu­lával beszórva, pirosra sütjük.

Kapható már kürtöskalács forma.

Trükkök, tippek, praktikák:


Egyszerűbb, ha sörösdobozt tekertek alufóliába, majd arra tekeritek a tésztát, majd hempergetitek vaníliás cukorba a rudakat, állítva lehet sütni, nálunk nagyon bevált!

Erdélyi kürtöskalács házilag

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Diós kosárka
Diós kosárka

A tészta hozzávalóiból könnyen kezelhető tésztát készítünk amit legalább egy órára hűtőbe teszünk pihenni. Addig a tölteléket elkészítjük amihez a darált diót porcukorral felvert...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Vizes piskóta,
Vizes piskóta,

Felverem a tojások fehérjét kevés cukorra NEM kőkemény habnak, külön felverem a sárgáját a vízzel és a többi cukorral, majd a fehérjéhez keverem. A végén beleforgatom a lisztes, sü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Boszi máglya
Boszi máglya

Tejben elkeverem a vaníliás cukrot és a rum aromát. (én mindig aromát használok) A babapiskótákat éppen csak megforgatom a tejben, és egy jénai tálba egymás mellé teszem. A geszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Rumpuncs pite recept
Rumpuncs pite recept

Tészta készítése: A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd elmorzsoljuk a felkockázott margarinnal. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojások sárgáját és alaposan összegyúrjuk. A tésztát...

Elkészítési idő: 1,5
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk