A tésztához
25 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
1 kk sütőpor
0.75 dl natúr joghurt
0.75 dl napraforgó olaj
0.75 dl langyos tej
1 db kisebb tojás
2 csapott ek cukor
1 tk só
1 db tojássárgája (a kenéshez)
A díszítéshez
1 teáskanál pirított szezámmag (vagy lenmag, darálatlan mák,
A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, a sót, a sütőport, és összekeverjük.
Ezután az élesztős tejet összekeverjük a joghurttal, az olajjal, majd a liszthez adjuk a felvert tojással együtt, és bedagsztjuk a tésztát. Ha ragadna, adjunk hozzá lisztet.
Ezt követően bő egy óra alatt duplájára kelesztjük a tésztát, majd lisztezett felületen átgyúrjuk.
Hat egyenlő részre osztjuk, ujjnyi vastagra kisodorjuk, félbe hajtjuk a tésztacsíkot, és a két végét ellentétes irányba megcsavarjuk, majd csiga alakban feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a csavarásokat, és egy fél órát letakarva kelesztjük, majd a felvert tojással vagy tojássárgájával megkenjük, megszórjuk tetszés szerinti maggal, és sütőben ( nem szükséges előmelegíteni) szép pirosra sütjük.
A végeredmény egy édeskés, puha, foszlós finomság lesz.
A lisztet a margarinnal elmorzsolom, majd hozzáadom a porcukrot és a tojás sárgát. Összegyúrom, majd egy fél órára a hűtőbe teszem. Később kinyújtom és a tepsibe helyezem, majd rák...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű15 dkg zsírt összegyúrom az 50 dkg liszttel, 2 ek cukorral, 1 cs sütőporral, 3 tojássárgájával és a csipetnyi sóval. A tésztát 3 egyenlő részre osztom, s 3 egyforma lapot sütök b...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés Ha szerencsénk van, részesülünk belőle… egy kis kényeztetésből még, mielőtt a természet fázósra vetkőzik, és elkopik a símogatás a nap sugaraiból. Addig viszont, amíg m...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: Az összes hozzávalót jól összekeverjük a tojásfehérje kivételével. A 4 fehérjét 1 csipetnyi sóval kemény habbá verjük, és fakanállal óvatosan a masszába keverjük. E...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű