10 dkg vaj
8 dkg porcukor
15 dkg gesztenyepüré
20 dkg liszt
1 tojássárgája
1 tk vanília kivonat
1 ek rum aroma
1 csipet só
+ 5-6 dkg porcokor és 1 cs vaníliás cukor a forgatáshoz
A száraz hozzávalókra (porcukor, liszt, só) kockázzuk a vajat és a gesztenyepürét, majd az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a vanília kivonatot, illetve a rum aromát, majd gyors mozdulatokkal egy sima tésztát gyúrunk. A tészta egyébként picit „gumisan rugalmas” lesz, de nagyon puha, nem elfolyós, könnyen formázható!
A tésztát egy órácskát hűtőben pihentettem, majd levágtam belőle egy-egy kis darabot, amiből egy kisujjnyi vastag kukacot formáztam. Ezt daraboltam fel kb. 4 cm-es darabokra, majd kifliket C-alakban meghajtottam és már mentek is a szilikonos sütőpapírral bélelt lemezre. A kiflik közt nem kell óriási távot tartani, nekem egy tepsibe rengeteg belefért. A kifliket 175°C-os sütőben, 8-10 perc alatt átsül. A süti akkor jó, ha az alja picit kezd pirulni, de tényleg csak éppen kezd! A kész kifliket még forrón forgassuk meg a vaníliás porcukorban és amint meghűltek már mehetnek is egy zárt dobozba, ahol nagyon sokáig eláll!
0,5 liter tej 20 dkg cukor 2 cs vaníliás pudingpor 0,5 liter tejföl (20 %-os) 1 cs vaníliás cukor
Elkészítési idő: 1 Nehézség: KönnyűA tojást, lisztet, sót és a tejet simára keverjük. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen csomós a tészta. Hozzákeverjük az ásványvizet és a vajat. Hagyjuk kb. 1 órát állni. Kenjünk ki eg...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűEgy kisebb edénybe öntsd 5 dl vizet, tegyél bele 2 kk sót és 1 ek maragint, és forrald fel. Amikor felforrt, vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Miután kihűlt, keverj hozzá 1 zacsk...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA lisztet elkeverjük a tojással, a tojások sárgájával, 6 kanál porcukorral, 8 dkg olvasztott vajjal vagy sütőmargarinnal, a felfuttatott élesztővel, kevés sóval, majd jól összedolg...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű