menu

Családireceptkönyv.hu

Karamellkrémmel töltött mézeskalács


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a mézeskalács tésztához

36 dkg liszt, 14 dkg vaj, 20 dkg méz, 2 tojássárgája, 1/2 teáskanál szódabikarbóna, csipet só, 4 teáskanál mézes fűszerkeverék


Hozzávalók a karamellkrémhez

10 dkg cukor, 14 g liszt, 1 dl tejszín

Elkészítés:


Mézeskalács elkészítése:

A száraz összetevőket keverjük össze, morzsoljuk hozzá a vajat, csorgassuk rá a mézet, adjuk hozzá a tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Azonnal nyújtható, szaggatható – ha nehezen kezelhető a tészta, kis időre tegyük a hűtőbe. A tésztát nyújtsuk kb. 4 mm vastagságúra, majd kisebb pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle kis korongokat, melyeket fektessük sütőpapírral bélelt tepsire – ne túl szorosan egymáshoz -, majd előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük 6-8 percig. (Sütésnél figyeljünk, hogy a mézes ne barnuljon meg! Akkor jó, amikor a tetejét megérintve még puha, a széle még nem barna. Ahogy hűl, a mézes megkeményedik.

karamell krém elkészítés:

A tejszínt és 5 dkg cukrot melegítsünk össze, épp csak annyira, hogy a cukor felolvadjon. Keverjük hozzá a lisztet – csomómentes legyen! -, majd tegyük félre. Karamellizáljuk a cukrot, és apránként csorgassuk hozzá a tejszínt. Folyamatosan kevergetve főzzük krémmé. Amikor “bugyog”, vegyük le a tűzhelyről, és időnként megkeverve hagyjuk kihűlni.

Összeállítás

A mézes korongok egyik felét kenjük meg a karamellkrémmel, majd tapasszuk össze egy másik koronggal. Azonnal fogyasztható, lezárt dobozban hetekig tárolható.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha mézeskalácsot sütünk, érdemes a tésztából egy kisebb részt félretenni – fóliába csomagolva hűtőben napokig tárolható -, a mézes tésztából karamellkrémmel töltött korongokat is készíthetünk. Apró, édes falatkák; a méz és a karamell tökéletes ízharmóniát alkot.

Karamellkrémmel töltött mézeskalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Szalagos farsangi fánk recept I.
Szalagos farsangi fánk recept I.

Elkészítés 1 Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre. Szalagos farsangi fánk recept I. 2 A lisztet egy edénybe tesszük. A langyo...

Elkészítési idő: 1 óra 15 p
Nehézség: Közepes
share
Avatar Aprósütemények ♥ Stephanie Jaworsky
Aprósütemények ♥ Stephanie Jaworsky

Keverd össze a lisztet és a sót. Tedd félre. A vajat keverd a robottal kb 1 percet, majd add hozzá a cukrot, a vaníliát, majd folytasd a keverést. Add hozzá a lisztet, és keverd a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Emeletes zabpehelylisztes palacsinta
Emeletes zabpehelylisztes palacsinta

Pali: A lisztet, tejet, szódavizet, tojásokat, sót összekeverjük. Az összekevert masszához adjuk az olajat. Forró palacsintasütőben kisütjük. A krémet össze dolgozzuk botmixerr...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tojás nélküli Tiramisu recept
Tojás nélküli Tiramisu recept

Teljesen egyszerű, kevés hozzávalós, mondhatnám lusta módja a tiramisu készítésnek ez a recept. Lehetne mondani, hogy ez így már nem is tiramisu. Mert ugye, tojás fehérje, sárgája...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk