menu

Családireceptkönyv.hu

Aranygaluska


Írta:

Elk. idő: 120 perc
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


A tészta hozzávalói:
- 150 ml tej
- 1 kávéskanál cukor
- 20 g friss élesztő
- 245 g teljes kiőrlésű liszt
- 105 g finomliszt
- 1 tojás
- 40 g olvasztott vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 12 g 1:4 édesítő

Az összeállításhoz:
- 180 g darált dió
- 180 g olvasztott vaj
- 30 g 1:4 édesítő

A vaníliasodó hozzávalói:
- 600 ml tej
- 3 tojássárgája
- 30 g 1:4 édesítő
- 10 g keményítő
- fél vaníliarúd kikapart magja

Elkészítés:


◾️A tésztához a tejet a cukorral meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt.
◾️A liszteket átszitáljuk majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, az élesztős tejet és kézzel vagy géppel kidagasztjuk.
◾️Ezután meleg helyen, lefedve kb. 1 órát kelesztjük.
◾️Ezalatt a diót az édesítővel összekeverjük.
◾️Egy 26 cm-s tortaformát vékonyan kivajazunk és megszórjuk az édes dióval.
◾️Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk és kinyújtjuk.
◾️Közepes méretű korongokat szaggatunk belőle.
◾️Először az olvasztott vajba majd a dióba forgatjuk őket és a formába rakosgatjuk a korongokat (lehet egymásra is tenni őket).
◾️Meleg helyen újabb 30 percet kelesztjük még.
◾️A sütőt 175°-ra előmelegítjük és 25-30 perc alatt megsütjük a galuskát.
◾️A sodóhoz a tojások sárgáját, az édesítőt, a vaníliarúd kikapart magját és a keményítőt pici tejjel kikeverjük.
◾️A többi tejet felmelegítjük majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tojásos masszát.
◾️Ezután picit besűrítjük és el is készültünk.

Aranygaluska

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Viktória
Túrós tekercs
Túrós tekercs

Melegítsük meg a tejet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt, hagyjuk 20 percet állni. A lisztet szitáljuk egy tálba, öntsük hozzá az élesztős tejet, beletesszük a puha vajat is és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Írta: Márti
Sütőben sült túrós fánk
Sütőben sült túrós fánk

1 dl tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a porcukrot, majd letakarva felfuttatjuk. Mély tálba szórjuk a lisztet, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a só...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Anita
Sajtos pogi (Cookta)
Sajtos pogi (Cookta)

A tejfölt, 1 db tojást, a puha vajat dagasztógépbe tesszük, majd hozzáadjuk a lisztet, kb 100 g reszelt sajtot, az élesztőt, sót. Elindítjuk a dagasztást, majd kelni hagyjuk egy n...

Elkészítési idő: 2-2,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Lapos magos kenyérlepény
Lapos magos kenyérlepény

gyúrjuk össze a tésztát 2 evőkanál növényi olaj letakarja a tésztát és meleg helyen hagyja 20-30 percig ossza fel egyenlő 4 részre gömbbé gurul szórj lisztet az asztalra teke...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk