menu

Családireceptkönyv.hu

Bejgli


Írta:

Elk. idő: 60 perc + pihen
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


- 420 g teljes kiőrlésű liszt
- 180 g finomliszt
- 200 ml tej
- 2 tojássárgája
- 60 g zsír
- 13 g 1:4 édesítő
- 15 g friss élesztő
- csipet só

A szirup hozzávalói:
- 150 g 1:4 édesítő
- 400 ml víz

A diós töltelék hozzávalói:
- 350 g darált dió
- 50 g cukormentes darált keksz
- 1 Bio narancs reszelt héja
- pici fahéj
- a szirup kb. fele

A mákos töltelék hozzávalói:
- 280 g darált mák
- 50 g cukormentes darált keksz
- 1 Bio citrom reszelt héja
- pici fahéj
- a szirup másik fele

Elkészítés:


◾️A hideg tejet, az élesztőt, a tojások sárgáját kikeverjük.
◾️A liszteket átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az édesítőt és elmorzsoljuk a zsírral és a margarinnal.
◾️Ezután hozzáadjuk a tejet és összegyúrjuk.
◾️Ha sikerült, lemérjük a tésztát és 4 egyforma darabra osztjuk majd folpackba csomagolva minimum 2 órára a hűtőbe tesszük.
◾️Közben elkészítjük a töltelékeket.
▪️A sziruphoz a vizet és az édesítőt forrásig hevítjük majd hagyjuk még 1-2 percet a tűzön.
▪️A diót, a kekszet, a fahéjat és a narancs héját összekeverjük és hozzáadjuk a szirup felét (ezt érzéssel tegyük, figyeljük a dió állagát, ne legyen túl folyós, de száraz sem).
▪️Ugyanígy járunk el a mákos töltelékkel is.
◾️Ezután elfelezzük a töltelékeket és teljesen kihűtjük.
◾️A tésztákat egyesével vegyük ki a hűtőből, nyújtsuk ki (kb. 20x28 cm) majd morzsoljuk rá a diós vagy mákos töltelék felét.
◾️A rövidebb oldalánál kicsit hajtsuk be a tésztát majd tekerjük fel és tegyük sütőpapíros tepsire.
◾️Minden tésztát ugyanígy készítsünk el.
◾️Ha mind a négy tekercs a tepsire került, kenjük le tojássárgájával és tegyük hideg helyre, amíg meg szárad.
◾️Ezután újra kenjük le tojássárgájával és hideg helyen várjuk meg a száradását.
◾️Végül tojás fehérjével kenjük le és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percet.
◾️Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
◾️A tekercseket legalább 5 helyen megszúrjuk a tetején és az oldalait is megszurkáljuk (én 3 lyukat csináltam minden tekercs oldalán).
◾️Ezután sütőbe tesszük és 35-40 percet sütjük (figyeljük és ha nagyon pirulna a teteje, vegyük lejjebb a hőfokot).

Bejgli

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kelt tészták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Alexandra
Kelt tészta (Anikó féle)
Kelt tészta (Anikó féle)

A hozzávalókat összekeverjük.

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Csaba
Gesztenyés Bejgli
Gesztenyés Bejgli

1. Először a tlteléket készítjük el, hogy ki tudjon hűlni! A cukrot elkeverjük a tejjel egy lábasban, hozzáadjuk a búzadarát és alacsony lángon, kevergetve megfőzzük. Levesszük a...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Erika
Töpörtyűs pogácsám
Töpörtyűs pogácsám

Az élesztőt felfuttatom. A lisztet átszitálom. a tepertőt átdarálom, hogy krémes legyen és összekeverem az 1 mk sóval és a borssal. Három részre osztom a tepertőkérmet. Összeállí...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Nagy
Kakaós csiga
Kakaós csiga

Az 500 g vajból, és az összes liszt 20 %-át felhasználva, tehát 200 g lisztből, begyúrjuk a vajalapot. Vigyázzunk, hogy ne olvasszuk meg a vajat és ne is habosítsuk ki. Csak...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk