menu

Családireceptkönyv.hu

Wurzelbrot (gyökérkenyér)


Írta:

Elk. idő: 2 óra
Adag: 2x30 cm hosszú
Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt átszitálva
2,5 dkg friss élesztő, vagy szárított élesztő (7 g)
2 TK só
3 dl langyos víz
1 MK cukor

Elkészítés:


A friss vagy szárított élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk.
Az átszitált lisztet a sóval és a felfutatott élesztővel összedagasztjuk (ha van saját kovászunk, adjuk hozzá).
Akkor jó, ha lágy, kicsit folyós tésztát kapunk.
Hagyjuk fél órát kelni, utána borítsuk ki lisztes gyúródeszkára, akol liszttel gazdagon megszórva húzzuk baguette hosszúságúra.
Vágjuk félbe és a két 30 cm-es darabot csavarjuk meg párszor úgy, mintha rongyot csavarnánk ki. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, vagy sütőpapírral letakart rácsra és hagyjuk még kb. fél órát kelni.
A hideg sütő aljába tegyünk egy jénai tálba kb. 2-3 dl vizet, rakjuk a sütőbe a kenyereket és 220 fokra állítva indítsuk a sütést. 30-40 perc alatt készre sütjük a kenyereket.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha kb. 20 perc után leállítjuk a sütést, akkor a félkész gyökérkenyerek kihűlés után lefagyaszthatók. Így a fagyasztóból kivett kenyerek 20 perc alatt, kb 170 fokon készre süthetők.
Ízlés szerint rakhatunk a tésztába szárított paradicsomot vagy olívabogyót.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Kenyerek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Ditta
Gluténmentes fehér kenyér
Gluténmentes fehér kenyér

- Az üstbe mindig a langyos víz, cukor és az élesztő kerül először! A száraz hozzávalókat egy tálban keverjük össze: liszt(ek), só, útifű maghéj. - Amíg ezeket kimérjük, az éleszt...

Elkészítési idő: 2 óra 5 perc
Nehézség: Nehéz
share
Avatar
Írta: Nikolett
Kovászos kenyér
Kovászos kenyér

A kovászt összekavarjuk a vízzel. A lisztet és a sót egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk kovászos keveréket: kézzel összedolgozzuk (ragacsos, lágy tésztát kapunk). Konyharuh...

Elkészítési idő: 135 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Erika
Dübbencs - sós, krumplis kelt tészta
Dübbencs - sós, krumplis kelt tészta

A fotó nem saját tartalom (forrás: INTERNET) A lisztet, krumplit, sót összekeverem, közepébe beleöntöm a felfuttatott élesztőt és annyi tejet, hogy kellemesen gyűrharó legyen....

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Falusi kenyér 2
Falusi kenyér 2

1. Keverjük össze a liszteket. Keverjük a vízbe az élesztőt és a sót. Öntsük a lisztbe egy mélyedésbe. Kelesszük 15 percig. 2. Ezután dolgozzuk össze a tésztát, formáljunk belől...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk