Az alaphoz:
3.4 db kifli
3 evőkanál sárgabarack dzsem
A tejes részhez:
408.3 ml 2,8%-os tej
0.5 db citrom reszelt héja
0.5 db narancs reszelt héja
A tojássárgás részhez
3 db tojássárgája
17.4 g porcukor
Az almához:
350 g alma
17.4 g kristálycukor
0.2 db narancs leve
0.5 késhegynyi fahéj (őrölt)
A habhoz:
40.8 g kristálycukor
3 db tojásfehérje
1
Először egy kb. 23x33cm-es tepsit kivajazunk, és kiszórjuk zsemlemorzsával, majd félretesszük. Fogjuk a kiflit, apró szeletekre vágjuk, majd egy tálba tesszük a szeleteket.
2
A tejes részhez a tejet egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lereszelt citrom, és narancs héját, végül felforraljuk az egészet.
3
Ha felforrt, ráöntjük a kiflikre. Egy fakanállal óvatosan átforgatjuk a kalácsot a tejben, hogy ne törjön össze, majd hagyjuk állni, míg teljesen fel nem szívja a kalács a folyadékot.
4
Most a tojássárgát fehéredésig habosítjuk a porcukorral, majd ezt is a kiflikhez forgatjuk.
5
Egyenletesen eloszlatjuk a kivajazott tepsiben a kiflis keveréket, és jól lenyomkodjuk, hogy tömör legyen.
6
A kifli tetejét megkenjük a lekvárral.
7
Az almákat meghámozzuk, felszeleteljük, és lassú tűzön kicsit megpirítjuk a narancs levével, a cukorral, valamint a fahéjjal. .
8
Az elkészült almát a tepsibe, a kalácsra rakosgatjuk, majd elsimítjuk.
9
170 C-ra, kb. 30 percre sütőbe tesszük.
10
Végül a tojáshabot készítjük el. A tojásfehérjéket a cukorral, és egy fél csipet sóval kemény habbá verjük.
11
Most a habot eloszlatjuk az alma tetején, feltüskézzük, és 190-200 C-on, kb. 5-10 perc alatt készre sütjük.
12
Kockákra szeletelve tálaljuk a máglyarakást.
Recept innen (videó is van hozzá):
http://aprosef.hu/maglyarakas_recept
Az adagot lehet állítani.
Az arányok nagyon jók és szépen megáll a sütemény. Én egy kicsit több lekvárral és kicsit kevesebb kiflivel is kipróbálnám.
A sütőt 140 fokra előmelegítjük. Sütőpapírral kibéleljük a sütőlemezt. A tojásfehérjét a sóval, cukorral és citromlevével kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a kókusz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKávédarálóban porrá őröljük a mandulát a cukorral. A tojásokat kettéválasztjuk majd a sárgáját a többi tésztához valóval kihabosítjuk. Óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá felver...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lisztet a sütőporral, cukrokkal és a vajjal elmorzsoljuk. Ha egynemű, belegyúrjuk a tojássárgákat. 1 órára hűtőbe tesszük. Nyùjtás előtt ki kell venni a hűtőből, mert nagyon törn...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz