menu

Családireceptkönyv.hu

Marhapörkölt sütőben


Írta:

Elk. idő: 4 óra
Adag: 3-4 fő
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


1.2 kg marha (ha van, akkor: marha lábszár) tisztítva, hártyázva
2-3 fej hagyma
1-2 db. olasz kozervparadicsom (egész, hámozott)
3 db. paprika grillezve, olajban eltéve
húsleves lé (alaplé)
1 kk. őrölt kömény
pirospaprika, só
mangalica zsír

A nokedlihez:
15 dkg liszt
15 dkg rétesliszt
2 tojás
tej, só

Elkészítés:


Előkészületek:
Elkészítem az alaplevet, ha nincs előre elkészítve a mélyhűtőben (ez gyakorlatilag egy zöldséges csontleves/ vagyis apu féle "húsleves" leve).
A marha lábszárhús külső, vastag hártyáját lefejtem, majd a szokásos pörkölthús-kockáknál egy kicsit nagyobb darabokra vágom és félreteszem.
A hagymákat, megpucolom, és apróra vágom.
A konzerv paradicsomokat felvágom, kicsorgatom a levét, és apróra felkockázom. A paprikákat szintén apróra vágom.

1.Egy nagyobb serpenyőben, egy kevés sertés zsíron megpirítom a húsokat, hogy egy kis színt kapjanak. A sütés után, a serpenyőben visszamaradt pörzsanyagokra egy kis alaplevet öntök, hogy feloldja azt.
2. Egy nagyobb lábasban, két evőkanálnyi mangalica zsírt olvasztok, és a hagymát üvegesre dinsztelem.
3. Hozzáadom a köményt, megsózom és tovább pirítom. Ezután, hozzá keverem a paradicsomot, és a grillezett paprikákat, még egy kicsit pirítom. Ezután félrehúzom az edényt, és a tetejét megszórom egy bő evőkanálnyi édesnemes paprikával. Várok 1 percet, majd elkeverem, hozzáöntök egy csésze alaplevet, és összeforralom.
4. Beleöntöm a megpirított húsokat, a serpenyőben lévő alaplét, megsózom, elkeverem, és még annyi alaplével felengedem, hogy a húsokat éppen ellepje.
5. Egy sütőpapírból, akkora kört vágok, mint a lábos fedője, alaposan bevizezem, és a hús tetejére terítem.
Három órára (vagy tovább, ha a hús igényli), beteszem a közepesen felfűtött kemencémbe. Kemence helyett, persze megteszi a 150 fokra előmelegített sütő is.
6. Óránként kiveszem, és finoman átkeverem az egészet. Az utolsó kivételnél, keverés előtt, egy kanállal, leszedem a zsír nagy részét a szaft tetejéről.

7. Közben, elkészítem a nokedlit/galuskát. A liszteket egy tálba szórom, egy csipet sóval ízesítem, ráütök két tojást, egy deci tejet öntök hozzá, és elkeverem. Víz hozzáadásával alakítom ki a kellő sűrűségét a tésztának. Fél órára hűvös helyre félreteszem és hagyom pihenni.
8. Egy nagy lábosban vizet forralok, megsózom, és mikor lobogva forr, a nokedli tésztát, két kanál segítségével a forró vízbe szaggatom. Közben, amik feljöttek a víz tetejére, egy szűrőkanállal lehalászom, és egy kivajazott jénai-edénybe szedem. Melegen tartva, tálalásig félreteszem.
Én, a nagyobb darab, falatnyi nokedliket szeretem, de aki kisebbeket szeretne, az használhat nokedliszaggatót is…

http://tomakonyha.blogspot.fr/2008/10/marhaprklt-nokedlivel.html

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha nem akarsz szívni a nokedlivel, akkor a polenta sokkal gyorsabb ;).
Ha nincs lábosod, amit be lehet rakni a sütőbe, akkor a jénai is teljesen jó.

Marhapörkölt sütőben

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Erika
Francia (burgundi) marharagu
Francia (burgundi) marharagu

A húst kb. 3x3 cm-es kockákra daraboltam. 1 darabolt vöröshagymát, 3 darabolt fokhagymát, babért, szemes borsot, kakukkfüvet és csokorba kötött zeller- és petrezselyem zöldjét dobt...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
Avatar PINCEPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN
PINCEPÖRKÖLT BOGRÁCSBAN

Minden igazi bográcsolás részletes receptleírása ott kezdődik, hogy rakj tüzet. Sokan elkövetik a hibát, hogy először felállítják a bográcsot, megrakják alatta a tüzet, és innét va...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Osso Bucco
Osso Bucco

A hússzeletek mindkét oldalát alaposan megsózzuk, megborsozzuk és megszórjuk egy kis liszttel. Felhevítünk egy öntöttvas lábast és öntünk bele olívaolajat. Amikor alaposan felhevül...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Muszaka
Muszaka

A vékonyan padlizsánokat 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, megsózzuk és hagyjuk, hogy a kesernyés levét kieressze. Ezután papírtörölközővel leitatjuk a szeleteket és forró olajban m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk