90 g vaj
150 g liszt
120 g sajt reszelve (én goudát használtam,de bármilyen markánsabb ízű sajt megfelel, pl. cheddar, gruyere, ementáli, de akár egy sima trappistával is finom
1 nagy csipet só
2-3 ek tejszín (a sajt zsírosságától függően)
a tetejére: reszelt parmezán, szezámmag, köménymag, lenmag, ízlés szerint bármi más
A vajat a liszttel és a sóval elmorzsoljuk, majd gyors mozdulatokkal a sajttal összedolgozzuk, pár kanál tejszínnel nyújtható állagúra gyúrjuk, nem szabad túldolgozni, elég hogy éppenhogy összeálljon. Pihentetni nem szükséges, süthetjük azonnal.
Fél centisre nyújtjuk, majd éles késsel, vagy derelyevágóval felcsíkozzuk. egy felvert tojással megkenjük a rudak tetejét (érdemes még felvágás előtt) és megszórjuk a kiválasztott feltéttel. Sütőpapírral borított tepsire fektetjük a rudakat (nyugodtan lehetnek közel egymáshoz, ezek nem nagyon nőnek meg).
170 fokon 10-13 perc alatt sül készre, nem szabad túlsütni, mert kiszárad. Ha szép a színe, már biztosan jó.
A liszttel elmorzsoljuk a margarint és a zsírt. Majd belekeverjük a sót. A tejfölt meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük benne a tojások sárgáit. Az egészet ö...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos, cukros tejbe morzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, amíg vastag, halványbarna hab képződik a folyadék tetején. Apróra vágjuk a káposztát, amelyből előzőleg kinyomkodtuk a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet langyosítsuk meg (mikroban 20 másodperc), keverjük bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt. 10-15 percig hagyjuk állni, amíg felfut. A vajat olvasszuk meg egy picit (...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KözepesEgy csomag bolti leveles tésztát téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk. Egész tojással az egészet lekenjük, egy centi széles csíkokra vágjuk. Csíkonként szorosan egymást fedve...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes