menu

Családireceptkönyv.hu

Csíkos kalács


Írta:

Elk. idő: 1 óra
Adag: 1 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 35 dkg liszt
- 7 dkg porcukor
- 2 dkg élesztő
- 3 dkg vaj
- 1 csipet só
- 2, 2dl tej
- 1,5 dkg evőkanál keserű kakaópor
- 1db tojássárga
- reszelt citromhéj
- 1 tojásfehérje a kenéshez

Elkészítés:


Elkészítés: A langyos, cukros tejbe (2dl) morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A keverőtálba tegyük bele a sóval, reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával , öntsük a liszt közepébe, végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd indítsuk be a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk). Osszuk 2 egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le.

A kakaóport keverjük simára a 0,2 dl tejjel majd adjuk hozzá a másik tésztához, pár percig még dagasszuk, hogy sima kakaós tésztát kapjunk. Ezt a tésztát is tegyük kilisztezett tálba, konyharuhával takarjuk le. Helyezzük a két tálat langyos helyre, majd kelesszük a tésztát 1óra alatt a duplájára.

A megkelt tésztákat borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre( akkorára, mint a sütőforma) Szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a formába (ha nem teflonos vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát).

A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, és angyos helyen kelesszük újra 35-40 percig. Ezután kenjük le a picit felvert tojásfehérjével, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 35-40 perc alatt süssük szép pirosra. Amikor elkezd a kalács teteje szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen sütés közben. Én légkeverésnél 160-170 fokon 30 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le alufóliával.

A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ha diétásabbat szeretnénk használjunk 70%ban teljes kiőrlésű lisztet cukor helyett pedig 4:1 stevia eritrit édesítőt.

Csíkos kalács

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Joghurtos pite
Joghurtos pite

A hozzávalókat elkeverjük, és összegyúrjuk. A tésztát 30 percig a hűtőben pihentetjük. A tészta felét kinyújtjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A...

Elkészítési idő: 75 perc / előké
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Boci brownie
Boci brownie

A túrót a cukorral alaposan kikeverjük, majd a tojás sárgájával is, végül a búzadarával. Félretesszük, és elkészítjük a brownie-t. Az étcsokoládét és a vajat megolvasztjuk. (Figyel...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Edit
PALACSINTA III.
PALACSINTA III.

A hozzávalókat összekeverni majd az útfűves vizet is beletenni, simára keverni. Enyhén olajozott serpenyőben sütni.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pilóta keksz házilag (keksznyomdával)
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Pilóta keksz házilag (keksznyomdával)

A recept szempontjából igencsak fontos az a tény, hogy a nyomdázós kekszekbe semmiképpen sem szabad sütőport, vagy más térfogatnövelő szert keverni! A tészta nem attól lesz omlós é...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk