100 g Gyermelyi négytojásos rövidmetélt, 4 db alma, 6 evőkanál dió, 1 evőkanál baracklekvár, 2 db tojás, 4 evőkanál cukor, 1 db citrom, 1 tasak vaníliás cukor, rum
A mártáshoz: 2 evőkanál cukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 3 dl tej, 1 tasak vaníliás krémpor
A megmosott almák tetejét levágjuk, az almákat kivájjuk, és 200 fokos sütőben 3-4 percig elősütjük. A tojásokat szétválasztjuk, és sárgájukat kikeverjük a cukor felével, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, pici rummal, majd belekeverjük a darált diót és a főtt tésztát. Az elősütött almákba beletesszük a lekvárt, majd a tésztás tölteléket, és a sütőbe visszatéve 10-15 percig sütjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral és habzsákból kinyomva díszítjük vele a töltött almákat. Felmelegítjük a sütőt 250-300 fokra, és megsütjük a habot az alma tetején. Fahéjas öntettel tálaljuk.
Az öntet elkészítése: a tejet felforraljuk, majd beleöntjük a kevés tejjel jól kikevert fahéjat, krémport és cukrot. Csomómentesre keverjük és kiforraljuk. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
1. A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd elegyítjük a habosra kevert rumos-zsemlemorzsás-sárgájás gesztenyepürével, és 180 fokon a forma méretétő...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézKisütjük a palacsintákat, majd cukrozott kakaóporral megszórjuk, és feltekerjük. Kb. 2 cm-es csíkokra vágjuk. Egy jénai tálat folpack fóliával kibélelünk. Az alját és...
Elkészítési idő: 1 óra+ hűtés Nehézség: KözepesA kissé megolvasztott vajat, a kétféle cukorral és a citromhéjjal robotgéppel összedolgozzuk, majd a tojásokat egyenként beletesszük. A lisztet és a sütőport egy csipet sóval e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt előmelegítem 170 fokra. A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszelem. Hozzáadom a lisztet, cukrot, sót és reszelt citromhéjat, és kézzel gyorsan összem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű