menu

Családireceptkönyv.hu

Vörösboros vaddisznóragu szalvétagombóccal


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


80-100 dkg vaddisznó comb, 3 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál gyökér, 4 szál répa, 40-50 dkg csiperke gomba, 2-3 dl száraz vörösbor, 4-5 szelet füstölt szalonna, 1 ek barna cukor, 1/2 l passzírozott paradicsom, 1/4 ek morzsolt babérlevél, 1/4 ek őrölt borókabogyó, só és bors

Szalvétagombóc:
5 db szikkadt, de nem száraz zsömle 1-2 ek vaj 2 fej vöröshagyma 20 dkg liszt 2 dl tej 2 tojás 1 fél maroknyi petrezselyem zöld só és bors

Elkészítés:


A vaddisznóhúst szépen megtisztítjuk, majd nagyjából egyenletes kockákra vagdossuk őket. Egy mélyebb tálba tesszük mindet, majd felöntjük jófajta száraz vörösborral az edényt. Félretesszük, közben pedig feldolgozzuk, felkockázzuk a zöldségeket.
Egy mélyebb serpenyőben kevés zsírt olvasztunk, majd a szalonna kockákat lepirítjuk. Egy evőkanálnyi barna cukrot karamellizálunk, majd a passzírozott paradicsom felét kicsit besűrítjük a szalonnás alapon. Beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymákat - és még hagyjuk rotyogni az alapot.
Most már eleget áztak a húskockák a vörösborban, úgyhogy ők is mehetnek a paradicsomos, hagymás kombóba, majd fedő alatt elkezdjük puhítani az egészet. Közben persze fűszerezünk: só, bors, babér és boróka teszi teltebbé az ízeket. A 4 gerezdnyi fokhagymát apróra törjük, majd ők is mehetnek a rotyogó lébe.
Időnként kóstolgatunk, majd amikor már elkezdenek bepuhulni a húsok, akkor jöhet a felkockázott gyökér és répa tömeg, na meg még vörösbor, meg a maradék passzírozott paradicsom. Fedő a serpenyőre, majd ismét lassú párolás következik.
Ahogy már a répák is puhulnak, úgy jöhetnek a felkockázott csiperke gombák - és szinte teli is van az edény. Néhány perc rotyogás, ismételt kóstolás, esetleg fűszerezés - és már lehet is tálalni.

Szalvétagombóc:
A zsemléket egy deszkán kisebb kockákra vágjuk, majd serpenyőben egyenletesen megpirítjuk őket. Ha egyszerre nem férnek el a serpenyőben, akkor sincs gond, több etapban is dolgozhattok.
A serpenyőben vajat olvasztunk, majd az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Ezután rászórjuk a petrezselyem zöldet is, majd alaposan összedolgozzuk az összetevőket.
Egy nagyobb tálba kimérjük a lisztet, beleütjük a két tojás - és csomómentesre keverjük a két összetevőt. Felöntjük tejjel az alapot, majd szintén keverünk-kavarunk, a lényeg az, hogy csomómentes, kvázi palacsintatészta állagú keverékünk legyen.
Ebbe az alapba beledobáljuk a pirított zsemle kockákat, meg a hagymás kombót, majd jöhet a só és a bors. Kézzel összedolgozzuk az egészet - de az a lényeg, hogy egy egyenletes kis masszánk képződjön.
Ezt követően kiterítünk egy lélegző fóliát ( folpack ), majd a cucc felét rákanalazzuk. Összetekerjük a fóliát, klassz kis hengert, egy szaloncukor szerű alakzatot alakítunk ki. Ezt a hengert betekerjük alufóliába, majd a másik adaggal ugyanezt megismételjük.
Az elkészült két hengert 20-25 perc alatt egy lábasban megfőzzük, majd kitesszük őket hűlni.
Miután kihűltek, kicsomagoljuk mindkettőt, majd éles késsel vékony szeletekre vágva tálaljuk a szaftos, mártásos főételünkhöz.

Vörösboros vaddisznóragu szalvétagombóccal

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Vadételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Veres Gabi
Áfonyás vaddisznó
Áfonyás vaddisznó

A kockázott szalonnát süssük zsírjára, az apróra kockázott hagymát dinszteljük meg rajta, a zöldfűszerekkel együtt. Adjuk hozzá a vadhúst is. Pirítsuk körbe. Öntsük fel a borral, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Őzgerincfalatok cumberland-mártással
Őzgerincfalatok cumberland-mártással

1. A lehártyázott őzgerincet megmossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, majd sóval, borssal bedörzsöljük és a gerinc hosszától függően 8 vagy 12 szeletre vágjuk. Egy nagy serpen...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Vörösboros szarvas pörkölt puliszkával, áfonyaszósz
Vörösboros szarvas pörkölt puliszkával, áfonyaszósz

Jó kifagyasztott 1,6 kg szarvas húsból készült. A húst a vastag hártyáktól megtisztítottam és nem túl nagy kockákra vágtam ( 5 x 5 cm ). Vörösboros páclevet készítettem: 6 dl fél...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Gabriella
Karácsonyi vadhús
Karácsonyi vadhús

A húst felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk, megkenjük mustárral és kevés forró olajban hirtelen kisütjük. A visszamaradt olajban megpároljuk az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhag...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk