Tésztához:
500 g finomliszt
1 tojás
140 g tejföl vagy joghurt
3 evőkanál olvasztott vaj vagy zsír
csipet só
3 evőkanál cukor
kb. 180 ml víz
20 g élesztő
+ olvasztott vaj a kakaós réteg alá
Kakaós töltelék:
3 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaópor
+ 1 tojás a lekenéshez
jégcukor a díszítéshez
Elkészítés:
A lisztet a dagasztótálba tesszük, egy kis mélyedésbe tesszük a cukrot, rámorzsoljuk az élesztőt, felöntjük a meglangyosított vízzel és hagyjuk 10 percig felfutni. Ha az élesztő felhabzott, hozzátesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk, majd egy órát kelesztjük.
Ha a tészta duplájára kelt, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Kelesztés után átgyúrjuk, majd kettévesszük és lisztezett deszkán az egyik tésztát gáztepsi méretű kör alakra nyújtjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Megkenjük olvasztott vajjal és rászórjuk a cukor és kakaó keverékét. A tészta másik szintén ugyanakkorára nyújtjuk és ráborítjuk a kakaós tésztára.
Egy poharat lisztbe mártunk, majd a tészta közepét megnyomjuk vele. Ez lesz a napraforgó közepe.
Egy pizzavágóval felcsíkozzuk a tésztát. Én egy steril ollóval is rásegítettem. :) Majd minden csíkot tetszés kétszer megtekerünk.
Tojássárgával megkenjük a tésztafelületeket és jégcukorral megszórjuk. Kelesztés nélkül 180 fokon kb. 20 perc alatt, szép pirosra sütjük.
Külön tálakban keverd össze a száraz (liszt, cukor, só, sütőpor, narancshéj) és nedves (tojás, joghurt, vaj, vodka) hozzávalókat, majd adagold a nedveshez a szárazakat. Pár perc a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMorzsoljuk az élesztőt egy csipet sóval langyos tejbe. A lisztet a zsírral alaposan összedolgozzuk, majd hozzáadjuk a porcukrot (5 dkg), egy csipet sót, tojásokat és a felfuttatot...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA leveles tésztát ketté vágjuk. Enyhén lisztezett felületen mindkét tésztalapot akkorára nyújtjuk, amekkora az a tepsi amiben a süteményt össze fogjuk állítani. Célszerű kapcsos fo...
Elkészítési idő: 270 perc Nehézség: KönnyűElkészítés A kelt rétes készítésének az alapja egy lágy kalácstészta. A lisztet tegyük egy tálba, a közepébe készítsünk egy kis mélyedést. Ebbe öntsünk bele 1 dl langyos tejet, mo...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű