1 kg liszt
6 kk. só
1 ek. cukor
1 kg liszthez való szárított élesztő
1 egész tojás és egy tojássárgája
2 dl tejföl
1 kocka margarin
2 ek. zsír
3 dl langyos tej
Tetejére
a kimaradt tojásfehérje
reszelt sajt
szezámmag
lenmag
mák
Előző éjszaka már be lehet gyúrni és a hűtőbe tenni, ekkor nem kell, hogy langyosak legyenek a hozzávalók, csak ha aznap akarjuk sütni.
A lisztet átszitáljuk, bele egy nagy tálba. Hozzáadjuk a sót, cukrot, élesztőt, összekeverjük. A tejfölt elkeverjük a tojással, a margarint, zsírt meglangyítjuk (vagy szobahőmérsékletű állapotában felkockázzuk), hozzáadjuk a liszthez. Elkezdjük begyúrni (vagy a robotgép dagasztókarjára bízzuk), és hozzáadjuk a tejet, annyit, amennyi szükséges a rugalmas tésztához. Letakarjuk, pihenni hagyjuk egy éjszakára a hűtőben (ha aznap sütjük, akkor a mikró legkisebb fokozatán melegítjük 5 percig, és lefedve benne hagyjuk 30-45 percig). Átgyúrjuk, hajtogatjuk (nem muszáj), ujjnyi vastagra kinyújtjuk, lekenjük a kissé villával felvert tojásfehérjével, megszórjuk a sajttal, meg mindenféle maggal össze-vissza, és pizzaszeletelővel (vagy derelyemetszővel) kb. 1 cm vékony rudakat vágunk.
Hideg sütőben kezdjük el sütni, de kb. 205 fokon (villanytűzhelynél).
1. Egy negyed kiló főtt, áttört burgonyát, kávéskanál sót, negyed kiló vajat, lisztet gyorsan összegyúrunk. 2. Negyedórai időközben háromszor nyújtjuk, negyedik nyújtásnál ujjn...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA padlizsánt héjastól vékonyan felszeleteljük, enyhén sózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal. A paradicsomot gerezdekre, a szalonnát csíkokra vágjuk. A leveles tésztát lisztezett felü...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűÖsszemorzsolom a lisztet a margarinnal majd hozzáadom a többi hozzávalót. Kinyújtom de nem szabad vékonyra nyújtani. Megkenem tojássárgájával,megszórom reszelt sattal és rudakra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA 30 perces sajtos rúd elkészítéséhez a lisztet, a sütőport, a vajat, a tejfölt és a sót egy tálban összekeverjük. Összegyúrjuk, majd kinyújtjuk 1 cm vastagra. A tészta tetejét...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű