40 dkg liszt
2 dl tej
3 dkg élesztő
5 dkg vaj
50 dkg túró
20 dkg kristálycukor
1 cs. réteslap /8 db-os/
450 g tejföl
1+2 db tojás
2 db alma
3 ek. búzadara
darált mák
A tésztához:
Az élesztőt kézmeleg cukros tejben felfuttatjuk. A lisztbe belekeverünk 2 evőkanál cukrot, egy csipet sót, majd hozzáadjuk az élesztőt és a tojást. Egy keverőkanál segítségével összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, amit szépen beledagasztunk. A tésztát két cipóra osztjuk, és letakarva duplájára kelesztjük. A tészta nagyon laza, puha lesz, (kívánja a lisztet) ezért amíg összeáll, dagaszthatjuk keverőkanállal, aztán ha jól összeállt, átválthatunk kézre, és a kezünket lisztezve (ha kell többször is) dagasztjuk, formázzuk cipókká. Fontos, hogy ne a tésztát lisztezzük! Az almák magházát eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt felkockázzuk. A tésztacipókat kb. 30 centis karikákká nyújtjuk, az alamkockákat körben a szélükön elosztjuk, majd 2 centit visszahajtunk rá , tehát peremet készítünk a karikáinknak.
A túrót 150 g tejföllel, 2 db tojással és 10 dkg cukorral, valamint búzadarával alaposan összekeverjük. A tésztáink (2db) szabadon maradt közepét megszórjuk 2-3 ek. darált mákkal, 1-2 kanál cukorral, aztán beleöntjük a túrós tölteléket. A túrótöltelékre rárakunk 2-2 db rétes lapot, a lelógó, széleket gyűrötten visszahajtogatjuk, majd megkenjük őket tejföllel. Eztuán ismét megszórjuk mákkal és cukorral, majd ismét 2-2 réteslap következik ugyanúgy, mint az első rétegnél, visszahajtva, megkenve, pici cukorral megszórva. 170 fokon kb.30 perc alatt szépen megsütjük. 15-20 perc pihentetés után szeleteljük.
A tojásokat kettéválasztom, fehérjét pici sóval kemény babbá verem. Sárgaját a cukorral, vízzel, olajjal kézi mixerrel (mert nincs robot gépem) habosra keverem majd bele szitálom a...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tésztát összegyurjuk 2 részre osztjuk tölteléket bekerakjuk... Tetejét megszurkaljuk és 180 fokos Sütőben kB 30 percig sütjük..... Én dupla adagbol készítettem nagyméretű tepsibe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit dagasztógépbe mérjük bele, az élesztőt csak morzsoljuk bele, nem kell felfuttatni. Könnyen nyújtható tésztát csinálunk belőle. Hagyjuk pihenni, kelni a tésztá...
Elkészítési idő: 1,5 ó Nehézség: KönnyűElső körben bekeverem a palacsintát. Elkészítem a vaníliasodót. Vaníliamártást főzünk, amiben majd a rakottas sül. 1 dl tejet a tojások sárgájával, a pudingporral és a cukorral sim...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes