Hozzávalók (egy rúd - 12-14 szelethez):
35 dkg keksz
25 dkg csokoládé
20 dkg vaj
15 dkg cukor
15 dkg vegyes aszalt gyümölcs (pl. fekete cseresznye, vörösáfonya, kandírozott narancs)
25 dkg olajos mag vegyesen (pl. mandula, pisztácia, dió)
0,5 dl whiskey
csipet só
1 tk fahéj
1 tk szegfűbors
porcukor a beleforgatáshoz
spárga a kötözéshez
Egy lábasban kis lángon felolvasztjuk a vajat, a csokoládét és a cukrot és alaposan összekeverjük az egészet. A magvagat egy robotgéppel, vagy egy éles késsel finoman, csak éppen hogy összezúzzuk és hozzáadjuk a csokis alapot. Ugyanezt tesszük az aszalt gyümölcsökkel, majd beletördeljük a kekszet. A viszkiben elkeverjük a fűszereket, ezt is hozzáadjuk, majd alaposan összekeverjük az egészet.
Ha kész van a keverék, pakoljuk át egy folpackra és kezdjünk el szalámit formázni belőle. Ügyeljünk rá, hogy a massza ne hűljön ki teljesen, illetve ha nem állna össze, adjunk még hozzá egy kevés folyadékot. Ha a folpackban az alap formázás megtörtént, helyezzük át az egészet az alufóliára és hengergessük tovább, egészen addíg, amíg szalámi alakot nem ölt. A végét tekerjük meg és tegyük a hűtőbe pár órára, vagy akár egy egész éjszakára.
Miután kicsomagoltuk, a megformázott csokiszalámit hempergessük porcukorba, majd kötözzük meg spárgával, így nyeri el a tökéletes szalámi külsőt. Hűtőben hetekig eláll.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk, 4 részre osztjuk, kerekre nyújtjuk,majd cikkekre vágjuk. Szilvalakvárt vagy diótöltelékkel végig megkenjük, felcsavarjuk. előmelegített sütőben 00...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KönnyűA tojások sárgáját kikeverjük a porcukorral, hozzáadjuk az olvasztott vajat, a lisztet, a sütőport és a felvert habot. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd rászórjuk az epre...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk a többi fűszert és összekeverjük. Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, am...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA porcukrot, margarint, kakaót, vizet, és a zseletint hőálló tálba tesszük, és kevergetve összefőzzük. Levesszük a tűzről, és beletesszük a tejport. Gyorsan összedolgozzuk, mert...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű