-75 dkg finomliszt
- 7,5 dkg zsír
- 4 dkg friss élesztő
- kb. 4,5 dl langyos tej
- 3 teáskanál só
- 3-4 evőkanál fehérbor (elhagyható)
- 50 dkg darált tepertő
+ 1 tojás a teteje lekenéséhez
Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
--. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
--. A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük.
-- Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet.
--. 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
-- Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
--. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük
Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. A tojást mossuk meg, üssük fel, majd villa segítségével enyhén verjük fel. Egy tálban keverjünk össze 1-1 teáskanállal a magvakból. A száraz ho...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos, cukros tejben hagyjuk megkelni. Hozzáadjuk a liszthez. Beletesszük a juhtúrót, a tojás sárgáját, a tejfölt és összedolgozzuk. Ha nem lenne elég sós, akkor...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elkeverjük a sóval, hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sajtot és a tejben feloldott szódabikarbonátot, sima tésztává gyúrjuk. A sütőt 200 fokra előmelegít...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű