1 liter tej
500 gramm tehéntúró
60 gramm vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
A tehéntúrót alaposan daraboljuk össze tiszta kézzel, vagy villával. Tegyük egy tiszta edénybe, és töltsük hozzá a tejet. Lassú tűzön kevergessük, amikor el kezd forrni gyorsan vegyük le. Szűrjük le egy tiszta géz rongyon egy másik edénybe. Adjuk hozzá a vajat, a sót, és a szódabikarbónát. Tegyük vissza a tálat a tűzre, és egy habverővel óvatosan kevergessük, kb. tíz percen keresztül. A massza krémes kell legyen, a nagyobb darab sajtokat is próbáljuk teljesen szétdolgozni benne. Hagyjuk nagyon alacsony lángon addig, amíg a sajt elolvad, és elválik az edénytől. Amikor homogén massza lesz belőle öntsünk egy nagyobb, és egy kisebb, vagy akár három kisebb formába. De akár egy téglalap alakú tálcába is önthetjük, és mikor kész van, akkor daraboljuk csak fel. Tegyünk rá egy műanyag borítást, majd tegyük a hűtőbe, vagy, ha kint elég hideg van, akkor a teraszra. Hagyjuk 1-2 napig így, míg a megkeményedik, a megfelelő állagú lesz. Ezután szeletelhetjük, de reszelhetjük is. Ha sósabban szeretjük, akkor egy kevés juh tejet is adhatunk hozzá. De akár tehetünk hozzá fűszernövényeket is. Az egyik legízletesebb, amit biztosan nem lehet elrontani, és sokan szeretik, az a köménymagos sajt. Kezdhetjük ezzel a kísérletezést.
A spenótot sós vízben megfőzöm, közben a tojás fehérjéket kemény habbá, a sárgáját jól felverem. Ha kész a spenót áttöröm, vagy átturmixolom, majd hozzáadom a felvert tojás sárgájá...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA krumplikat héjastól egészben puhára főzzük. A megmosott, lecsöpögtetett spenótot olívaolajon a zúzott fokhagymával együtt megfonnyasszuk. Hozzámorzsoljuk a fetát, és elkeverjük...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Tikvice oprati, posušiti i odrezati im krajeve. Rezati ih uzdužno na što tanje šnite, najbolje rezačem/gulilicom za krumpir. Što su šnite tanje, lakše će se motati i neće pucat...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz áttört túrót a többi hozzávalóval összekeverjük, majd a masszát a hűtőbe tesszük k.b.30 percre,hogy picit szilárdabb állagú tésztát kapjunk. A masszából vizes kézzel golyóka...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű