700 g liszt
4 teáskanál só
5 dkg élesztő (2 dl tej langyos tejben 1 csipet cukorral a felfuttatva)
1 tojássárga
4 evőkanál olvasztott zsír
szükséges mennyiségű langyos víz (2-2,5 dl) a sütőedénybe
búzadara
zsír a kenéshez
só
A hozzávalókból lágyabb kelt tésztát dagasztok, amelyet egy órán át kelni hagyok
A tésztát 4 részre vágom
és minden egyes darabot téglalappá nyújtok.
Olvasztott zsírral megkenem a lapot, és egyenletesen megszórom búzadarával,
majd felcsavarom
Aztán a felcsavart tésztát megcsavarom,
végül „csomót” kötök belőle.
Egy edényt (én Tefal wok-ban csinálom) bőven kikenek zsírral, majd a zsírt megsózom.
Az edénybe beleteszem a megtekert gombócokat,
majd lefedem, és fél órát tovább kelesztem.
Ha a fél óra lejárt, a kezemmel középen óvatosan széthúzom a tésztát, és az így keletkezett lyukba beleöntök 1 dl langyos vizet.
Két lehetőség van a sütésére:
Újra lefedem az edényt, és a tűzhelyre (nyílt lángra) teszem. Kb. 1 órán át legkisebb tűzön lassan sütöm. 45 perc után leveszem a lábasról a fedőt. Ha már a tűpróba azt mutatja, hogy készen van a tészta, akkor feljebb kapcsolom a „gázt” és megpirítom a tésztát. Ezután megfordítom és így is pirítom pár percig.
Bármilyen fedeles edényben készíthető. (kacsasütő, jénai, öntöttvas) Lefedem az edényt, és a tűzhelybe teszem. Kb. 1 órán át 220 fokon sütöm.
Az összetevőket csomómentesre keverjük ki kanállal, majd dagasszuk át. Ha nagyon ragacsos lenne a masszánk, akkor olajos kézzel gyúrjuk át. Eltarthat 1-2 percig míg olyan lesz az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt a langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a tejfölt, a maradék cukrot, pici sót, és kidolgozzuk a tésztát. Lisztezett deszkán kb....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagy tálban összekeverjük a lisztet, cukrot, élesztőt és a sót. Egy kisebb serpenyőben felmelegítjük a tejet, vizet és vajat 120°-130°-ra. Hozzáadjuk a száraz hozzávalókat; a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Előkészülésként melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Olvaszd fel a kókuszzsírt, mosd meg az áfonyát és kapard ki a vanília rúd belfejét. 2. Készítsd el a tésztát! Az áfonya kivét...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű