menu

Családireceptkönyv.hu

Réteges tepertős pogácsa


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg finomliszt
5 dkg zsír
2 dkg friss élesztő
kb. 3 dl langyos tej
2 teáskanál só
2-3 evőkanál fehérbor (elhagyható)
35 dkg darált tepertő

+ 1 tojás a teteje lekenéséhez

Elkészítés:


Az élesztőt 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
. A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a zsírral, hozzáadjuk a bort (ez elhagyható), majd a felfuttatott élesztőt és még annyi tejet, hogy egy könnyen nyújtható rétestésztát kapjunk. (A tészta ne legyen ragacsos, de túl kemény se!)
A tésztát pihentetés nélkül kinyújtjuk kb. 1 cm vastagra, megkenjük egyenletesen a darált tepertővel, feltekerjük úgy, mint egy piskótatekercset. Ketté hajtjuk (tehát egyik végét a másikra hatjuk), picit ellapogatjuk a tetejét és letakarva 30 percet pihentetjük.
Pihentetés után ismét kinyújtjuk 7-8 mm vastagra (semmi gond, ha itt-ott cseppet kifolyik a tepertő, nyújtjuk nyugodtan tovább). Majd ismét feltekerjük, mint egy piskótatekercset, ketté hajtjuk és letakarva pihentetjük 20 percet.
. 20 perc után megismételjük a nyújtás és feltekerés, kettéhajtás fázist és letakarva pihentetjük 30 percet.
Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra a tésztát, tetejét késsel berácsozzuk és pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk egymástól 2 cm-re, tetejüket lekenjük a felvert tojással, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet.)

Trükkök, tippek, praktikák:


Gabriella kalandjai

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sós sütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Dorottya
Sajtos-vajas pogácsa
Sajtos-vajas pogácsa

A tészta kényelmesen összeállítható előző nap, hűtőben tárolható, így bármikor, gyorsan friss, meleg pogácsával kínálhatjuk a vendégeket. A langyos cukros tejben 10 perc alatt megf...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar IBI -féle SAJTOS RÚD...Évi szilveszteri
Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék
IBI -féle SAJTOS RÚD...Évi szilveszteri

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a sajt felét a tésztába tesszük, a sóval és ecettel vízzel összedolgozzuk. Előfordulhat, hogy 1 evőkanállal több víz kell bele. Hűvös helyen...

Elkészítési idő: 35 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kifli
Avatar Bujtorné Káli Kedvelnék
Kifli

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben majd össze dolgozzuk a többi alapanyaggal (kivéve a vaj) ha össze állt hozzáöntjük az olvasztott vajat is és beledolgozzuk a tésztába. Majd...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Erika
Foghagymás grissini
Foghagymás grissini

Ha nem szárított élesztőt használok, akkor langyos cukros vízben egy kicsit fel kell futtatni, majd ezután jöhet az összes többi hozzávalóval az összegyúrás. Fél órát meleg helyen...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk