menu

Családireceptkönyv.hu

Túrós zserbó --Gabriellától


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
kb. 20x30 cm-es tepsihez
40 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 tejföl ((200 g)
1 csipet só
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
(esetleg még 1-2 evőkanál tej)

A töltelékhez:
50 dkg tehéntúró
18 dkg porcukor
3 dkg búzadara
4 tojássárgája
1 citrom reszelt héja (bio citrom)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
2 csomag vaníliás cukor
5 tojásfehérje

+ 2-3 evőkanál sárgabaracklekvár

Elkészítés:


1. A tésztához összekeverjük a lisztet a porcukorral, a csipet sóval és a szódabikarbónával, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és annyi tejfölt, hogy egy ne ragacsos, de azért könnyen nyújtható, picit lágy tésztát kapjunk. (A tejfölt utoljára adjuk hozzá fokozatosan, mert nem biztos, hogy kell hozzá a 200 g.)
2. Az összegyúrt tésztát 3 egyenlő részre osztjuk és az egyikbe gyúrjuk bele a 2 evőkanál kakaóport. (Ha a tészta elveszítette a kellemes lágyságát a kakaópor hozzáadásával, akkor adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejet is, hogy ne legyen kemény.)
3. A töltelékhez összekeverjük a túrót a cukrokkal, a búzadarával, tojássárgákkal, citromhéjjal és citromlével, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert 5 tojásfehérjét.
4. Egy kb. 20x30 cm-es tepsit enyhén kivajazunk, liszttel meghintjük. Az egyik sárga tésztát kinyújtjuk tepsi nagyságúra, belehelyezzük a tepsibe, majd egyenletesen megkenjük lekvárral. Kinyújtjuk a kakaós tésztát is, ráhelyezzük a lekváros részre, erre jön a túrós töltelék, végül kinyújtjuk a másik sárga tésztát is, melyet a túrós töltelékre helyezünk. Villával itt-ott megszurkáljuk a tetejét és előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 25 percig sütjük. (A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően eltérhet, hagyományos sütőben valószínű, picit több ideig sül.)
5. Amikor kihűlt a sütemény, a csokoládét gőz felett megolvasztjuk, összekeverjük az olajjal és egyenletesen bevonjuk a tetejét, hagyjuk kicsit dermedni.
6. Néhány óra elteltével már szeletelhetjük, bár szerintem másnap a legfinomabb.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Gergő
Töltött keksz
Töltött keksz

A tejet felforraljuk, közben egy lábasba beletesszük a lisztet, a pudingport és a kakaót, összekeverjük, hozzáadjuk a porcukrot és a margarin kockát, jól összekeverjük, végül hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Áfonyás-mandulás keksz
Áfonyás-mandulás keksz

Minden hozzávalót belezúdítunk egy tálba, összegyúrjuk. Kis golyókat formálunk, sütőpapíros tepsibe rakjuk és szétlapítjuk. 180 fokos sütőbe toljuk és kb 20 perc alatt megsütjük....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Fonott fahéj koszorú
Fonott fahéj koszorú

Keverjük össze az élesztőt és a cukrot a langyos tejjel és hagyjuk, hogy üljön egy pár percig, míg az élesztő buborékok, és habok fel. Adjuk hozzá a tojássárgáját, az olvaszt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar SAJTOS POGÁCSA
SAJTOS POGÁCSA

A vajat a tojássárgájával, a tejföllel és a sóval kikavarjuk. A lisztet a sütőport és a reszelt sajtot is hozzáadjuk, meggyúrjuk a tésztát. Majd becsomagoljuk fóliába és 2 órára hű...

Elkészítési idő: 45 PERC
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk