Tésztához:
50 dkg liszt,
10 dkg vaj,
1 db szalalkáli,
1 db tojás,
2 dl tej.
Krémhez:
5 dkg liszt,
3 ek kakaó,
30 dkg cukor,
6 dl tej,
20 dkg vaj, van.cuk.
Tészta:
A lisztet, vajat, szalalkálit összemorzsolni, a tojással, tejjel összedolgozni. 4 cipót kell formázni az adagból. Egyenként nagy tepsi méretűre nyújtani, aranyszínűre sütni. Kb.: 180 fok, 8-10 perc
Krém:
4 dl tejet felforralunk, a 2 dl tejjel a hozzávalókat a vaj kivételével simára keverjük, a forró tejhez adjuk, addig főzzük amíg kevergetés közben meg nem látjuk az edény alját. Hagyjuk kihűlni, de közben folyamatosan elkeverjük benne a vajat, még langyosan, hogy beleolvadjon.
Minden tésztaréteget megkenünk a krémmel, tetejére kakaóport szórunk. 1 napig hűvös helyen pihentetjük.
A hozzávalókat egy keverőtálba belerakom és jól összedolgozom, gyúrom kézzel, majd gombóc formájúra formázom. Az étolajat felmelegítem, de nem túl forróra, mert akkor hirtelen m...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1/2 kiló lisztből, 7 tojássárgájával, kis sóval, 3 deka, kevés tejbe áztatott élesztővel, 3 deka porcukorral, kb. 2,5 deci tejjel rétestészta keménységű tésztát gyúrunk. Jól kidolg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűCsomómentesre keverjük, fél órára hűtőbe tesszük, majd kisütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sóval és cukorral elkevert lisztet elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgáját is hozzáadva, gyors mozdulatokkal egyneművé gyúrjuk. Letakarva 30 percre hűtőbe tesszük. A pihente...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű