A karalábé észak-európai eredetű növény. Őse az ún. „vadkáposzta". Kálium, magnézium jód, kén szelén, mész és foszfortartartalma nagy. A, B1, B2, B6 és C vitaminban gazdag.
Hozzávalók
•50 kg karalábé
•4-5 sárgarépa
•2 fehérgyökér
•1 kisebb zeller
•só
•1 csokor petrezselyemzöld
•olivaolaj vagy zsír
•1 kávéskanál zabpehelyliszt
•1 pirospaprika
•víz
Galuskához:
•1 db tojás
•zabkorpa (amennyit felvesz)
•só
Elkészítés
A karalábét megtisztítom és kockára vágom, a sárgarépát, a fehérrépát és a zellert szintén felkarikázom és egy fazékba teszem. Felöntöm vízzel és sózom. Egy másik lábasban az olivaolaj és a zabpehelylisztből rántást készítek, félrehúzom a tűzről, beleteszem az összevágott petrezselymet, pirospaprikával megszórom. Ha megpuhult a karalábé, berántom. Levesbetétnek a tojásból, a zabkorpából és egy csipet sóból sűrű masszát készítek és a forrásban lévő levesbe beleszaggatom. Addig forralom a levessel, amíg a galuskák fel nem jönnek a víz felszínére.
A burgonyákat hámozzuk meg és főzzük puhára kb. 4 pohárnyi vízben (1,2 L). Bot mixerrel pürésítsük össze a főzővízzel, ízesítsük sóval és tetszőleges fűszerrel. (Jól illik bele az...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A májat ledaráljuk vagy apróra vágjuk. 2. A vajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát. 3. A gombóchoz az alapanyagokat egy tálban összedolgozzuk. 4. A májas masszát...
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA sárgarépát megtisztítjuk, majd egy centis kockákra vágjuk, a vöröshagymát meg a fokhagymát fölaprítjuk. A vöröshagymát az olajon kevergetve megpároljuk, a fokhagymát hozzáadjuk,...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KözepesA zöldségeket tisztítjuk, daraboljuk. A hagymákat tisztítjuk, finomra vágjuk. A mentát apróra vágjuk. Az oldalast daraboljuk, a dagadót kockázzuk. Felforrósítjuk az olajkeveréket...
Elkészítési idő: 120 perc Nehézség: Közepes