Hozzávalók 24 cm-es tortaformához :
Sima piskóta :
2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
9o g cukor
100g liszt
1 tk. sütőpor
Diós piskóta :
2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
70 g liszt
30 g darált dió
1 tl. sütőpor
Kakaós piskóta :
2 nagy (XL) tojás
1 evőkanál víz
90 g cukor
90 g liszt
10 g kakaópor ( cukrozatlan, Holland)
1 tk. sütőpor
Narancsos-rumos szirup:
200 ml víz
1 narancs leve + reszelt héja
1 citrom reszelt héja
100g cukor
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)
Vaníliakrém :
400 ml tej
100 g cukor
1 csomag vanília pudingpor
1 tojás sárgája
A csokoládéöntethez :
150 g jó minőségű étcsokoládé ( min. 74%-os )
80 ml víz
1 evőkanál rum (vagy rum aroma)
Díszítéshez :
200 ml tejszín
1 csomag habfixáló
1 evőkanál porcukor
50 g rumba ( vagy rum aroma+víz) áztatott mazsola
kevés darált dió a megszóráshoz
Elkészítés :
Először a piskótalapokat készítjük el, mind hármat egyforma módon. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a cukorral és az egy evőkanál vízzel fehéredésig jól kikeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük. A lisztet, sütőport (kakaót, dió) összekeverjük és kanalanként a sárgájás krémhez keverjük, majd a tojáshabot óvatosan beleforgatjuk.
24 cm-es sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformában, 180 fokra előmelegített sütőben kb.10 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
A krémhez a pudingport, tojás sárgáját, cukrot csomómentesre keverjük 100 ml tejjel, a többi tejet feltesszük forrni, majd a pudingporos tejet hozzáöntjük, és folytonos keverés közben besűrítjük.
A sziruphoz, az összes hozzávalót összeforraljuk, majd félretesszük hűlni.
A mazsolát rumba vagy rum aromás vízbe beáztatjuk.
Torta összeállítása :
A kakaós piskóta kerül alulra, meglocsoljuk a szirup harmadával, megkenjük a vaníliakrém felével, és megszórjuk mazsolával. Erre kerül a diós lap .....szirup ......krém ....mazsola, végül a sima piskótával zárjuk, és ezt is meglocsoljuk a sziruppal. Félretesszük pihenni, lehetőleg egy éjszakára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek.
A csokiöntethez a hozzávalóit összemelegítjük, míg egynemű krém lesz. Hagyjuk kissé hűlni, majd a torta tetejére öntjük és eloszlatjuk a tetején úgy, hogy körbe kissé lefolyjon az oldalára. Jó ha kilátszik kissé a piskóta,mert így jobban hasonlít a somlói galuskára.
A tejszínhabot felverjük a porcukorral és habfixálóval, habzsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta tetejét, megszórjuk darált dióval és kidíszítjük mazsolával.
Az almákat megpucolom és felkockázom. Felteszem egy lábosba főzni hozzáadom (friss gyümölcs akkor ha félig megpuhult az alma, ha konzerv akkor teljesen megpuhult az alma akkor tesz...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: KönnyűElkészítés: Cukros tejben felfuttatom az élesztőt, és a többi hozzávalóval összegyúrom.Közepesen lágy tésztát kapunk.Kelesztjük 40 percig,majd átgyúrjuk és újra kelesztjük kb 30 pe...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűDSC_0391ki Sokáig fogok álmodni vele
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű