50 dkg liszt
10 dkg vaj
10 dkg zsír
1 ek cukor
1 dl tejföl
2 dkg élesztő
egy csipet só
kevés tej
5 dkg átszitált porcukor
vaníliás cukor
lekvár (barack, szilva, meggy), dió- vagy máktöltelék
Kevés langyos tejben (kb. 1 dl) egy csipet cukorral felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a vajjal és a zsírral, hozzáadom a sót, tejfölt, cukrot és végül a felfuttatott élesztőt. Sima tésztát dagasztok belőle, meleg helyen egy órát kelesztem. Kb fél centi vastagra kinyújtom, kiszaggatom. Tetszőleges töltelékkel megtöltöm.
200 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt világosra sütöm.
Még forrón vaníliás porcukorba forgatom. A jó hókiflinek idő kell, ezért másnap, sőt harmadnap az igazi. Jól zárható dobozban akár 2 hétig is eláll, de a bennünk lévő empirista azt mondja, érdemes egyből dupla adagot készíteni, hogy kitartson karácsonyig.
Ebben a videóban egy újabb leveles tésztát hoztam el nektek, melynek különlegessége, hogy a dagasztáshoz felhasznált zsiradékot 30%-os tejszínnel kell biztosítani, de persze a tész...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézElőkészítés: Kimérjük az anyagokat, átszitáljuk a lisztet. A tejet nem kell megmelegíteni, hidegen használjuk majd. Tészta begyúrása: Az élesztőt kevés hideg tejben csomómente...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűPiskóta tekercset készítünk, majd felszeleteljük. Folpackkal kibélelünk egy tálat és a piskótákkal kirakjuk. Beleöntjük a túrós krémet. Hűtőben, 10 órát hűtjük.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű