menu

Családireceptkönyv.hu

Tönkölykenyér


Írta:

Elk. idő: 0,5 óra
Adag: 0,5 kg
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


500 g tönkölybúza liszt
1 zacskó (7g) porélesztő
2 teáskanál só
2 teáskanál szőlőcukor
3 dl meleg víz
1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:


Az élesztőt belekeverjük a lisztbe.
Hozzákeverjük a sót és a szőlőcukrot.
Beleöntjük a vizet és az olajat.
Jól összegyúrjuk.
Félrerakjuk kelni (kb. 1 óra) letakarva.
Amikor megkelt, újra összedolgozzuk.
A kenyérformát zsírozzuk, lisztezzük, beletesszük a tésztát, majd letakarjuk és ismét kelesztjük kb. 20-30 percet.
A sütőt előmelegítjük kb. 200 fokra (alul-felül módban).
Mikor megkelt, átlósan bevagdossuk a tészta tetejét, majd betesszük sülni.
A sütőt párásítjuk, egy vízzel teli kis tepsit rakunk az aljára.
Akkor sült meg, ha szép barna a teteje.
Kivesszük, rácsra tesszük hűlni.
Megkenhetjük egy kis vízzel a tetejét, mert ropogósabb lesz tőle a héja.

Trükkök, tippek, praktikák:


Magokat is lehet bele tenni.

Tönkölykenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Aludttejes pite (mami)
Aludttejes pite (mami)

Az aludttejbe beleütünk 3 tojást. Hozzáadjuk a sót. Habver?vel rövid ideig keverjük. A lisztet apránként, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk, hogy sűrű palacsintatészta-szerű le...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Pulykaszárnyas egytál parázsburgonyával
Pulykaszárnyas egytál parázsburgonyával

A pulykaszárnyat kettévágom. Egy tepsit veszek elő, beleteszem az olvasztott zsírt, ráhelyezem a megmosott burgonyát. Rászóróm a felaprított szalonnát, a felaprított fokhagymát, m...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Pirog
Pirog

A töltelékkel kezdem, hogy legyen ideje langyosra hűlni. A vajat megolvasztom, majd a finomra vágott hagymát puhára párolom rajta. Hozzáadom a húst és nagy lángon fehéredésig sü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Élesztőpástétom
Élesztőpástétom

Az olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Közben a tejben beáztatjuk az élesztőt. Amikor kész a hagyma, ráöntjük az élesztős tejet és forrástól számított 5 percig lassú...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk