Kb. 16 darabhoz:
4 dl tej
3 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
80 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 mk őrölt vanília
1 tojás
csipet só
2 ek cukrozatlan, holland kakaópor
+ 1 tojás a kenéshez
A tejet meglangyosítom, elkeverek benne egy tk lisztet, egy tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. Amikor az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval együtt, a kakaópor kivételével tálba teszem és alaposan kidolgozom a tésztát. A tésztát ketté veszem és az egyik feléhez adom a pár evőkanál vízzel elkevert kakaóport, nem kell sok víz, csak épphogy krémes legyen és újra kidolgozom a tésztát.
Mind a két adag tésztát kendővel letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (35-40 perc). Mikor a tészta megkelt, először a világosat, lisztezett deszkára borítom, 16 részre osztom és gombócokat formálok belőle, majd ugyanígy járok el a kakaós tésztával is és ha kész, letakarom kendővel és 10 percet pihentetem.
Minden kakaós gombócra teszek egy-egy natúrt, összelapítom, ovális alakúra nyújtom, szép vékonyra, majd mint a kiflit feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, ismét letakarom és 20 percet pihentetem. A kifliket pengével bemetszem (3-4 helyen), lekenem felvert tojással és 175 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 15-20 perc alatt készre sütöm. A sütő aljába, hőálló tálba vizet teszek, hogy a sütés alatt folyamatosan párologjon. A sütési idő sütőnként és a kiflik mérettől függően változhat.
i A meggybefőttet lecsöpögtetjük, és a levét is félretesszük. A hozzávalók kiméréséhez egy 2,5 dl-es börgét használunk. A mákot, a lisztet, és a porcukrot eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mogyorón kívül mindent összekevertem, kicsit állni hagytam, majd golyókat formáltam belőle és megforgattam a felaprított mogyoróban.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálba tesszük. Belekerül a só, a narancs héja, narancs...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet langyosítsuk meg, majd keverjünk hozzá egy teáskanál cukrot. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és futtassuk fel. A margarint olvasszuk fel, majd amikor már csak éppen la...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes