4 dl tej
1 ek cukor
3 dkg élesztő
60 dkg liszt
0,5 dl étolaj
szilvalekvár
15 dkg olvasztott vaj vagy margarin
darált mák
3 dl tejet a cukorral meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
Egy nagyobb tálba beletesszük a lisztet, hozzáöntjük az étolajat és az élesztős tejet. Az egészet összegyúrjuk, majd hozzáadjuk a maradék tejet, hogy elég lágy legyen a tészta.
Ezután kinyújtjuk 3-4 mm vastagra, felkockázzuk, a kockákra lekvárhalmokat teszünk, és gombócot formázunk belőle. Hagyjuk kelni 30 percet.
Ezalatt fogjuk a legnagyobb lábast, beleteszünk egy szitát és annyi vizet, hogy a szitát csak a gőz érje. Felforraljuk a vizet, a szitába tesszük a megkelt gombócokat, és lefedjük a lábast.
Kb. 20 percig főzzük gőz felett a gombócokat, majd kiszedjük mindet, és megforgatjuk a felolvasztott vajban. Vaníliaöntettel leöntjük és megszórjuk darált cukrozott mákkal.
A vajas, leveles tésztát a felhasználásig tartsuk hűtőben, és hidegen dolgozzunk vele. A tészta lapokat vágjuk fel három egyforma téglalapra, és helyezzük sütőpapírral borított...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA mazsolát beáztatjuk, a narancs héját lereszeljük, levét kinyomkodjuk. A piskótatekercset megkenjük lekvárral, majd 15 percig állni hagyjuk. Egy meleg vízfürdőbe állított lábosb...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejfölt, cukrot,vaníliás cukrot, az 1 citrom reszelt héját, és levét, jól összekeverjük. Majd a habtejszínt kemény habbá verjük, és a tejfölös masszával kézi habverővel bele forg...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA tojást a cukorral, a zsírral, a lekvárral és a tejjel elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, majd a kakaóport. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát és 180 fokon...
Elkészítési idő: 1/2 óra Nehézség: Könnyű