menu

Családireceptkönyv.hu

Profiterol forró csokiöntettel a la Gordon Ramsay


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


A tésztához:
- 125 ml tej
- 200 ml víz
- 150 g liszt
- 1 tk cukor
- fél tk só
- 100 g vaj
- 4 tojás

A tejszínes (Chantilly) krémhez:
- 300 ml tejszín
- 1 rúd vanília magjai
- 1-2 ek porcukor

A csokoládéöntethez:
- 200 g jó minőségű étcsokoládé
- 30 g vaj
- 3 ek méz
- 125 ml zsíros tej

Elkészítés:


Szükség lesz még egy nagyobb habzsákra is, amellyel a profiterolgolyókat formázzuk és töltjük. Bármelyik nagyobb boltban, bevásárlóközpontban kapható. (Megj.: direkt kipróbáltam, milyen, ha csak egy sima nájlon zacskóval dolgozok, mert kérdezték már - nem jó. Nincs formája az elején, nincs tartása.)

1. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. A lisztet és a sót keverjük össze egy nagyobb tálban. Helyezzük a tejet, vizet és cukrot egy nagyobb edénybe és közepes lángon kezdjük el melegíteni. Amint a cukor feloldódott, adjuk hozzá a vajat. Amikor a vaj is elolvadt, forraljuk fel a keveréket, és amint forr, vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a lisztet és kezdjük el erős, gyors mozdulattal keverni a masszát egy fakanállal. Amint a keverék elkezd összeállni és már nem ragad az edény falához, tegyük ki egy tányérra hűlni.

2. Ha a keverék nagyjából kihűlt, tegyük vissza az edénybe, amellyel kezdtünk és adjuk hozzá a tojásokat egyesével (már nem kell főzni!). Minden egyes tojás után alaposan keverjük ki a masszát, ami nem könnyű feladat, de megoldható, csak kitartóan kell keverni :-)

3. Kanalazzunk a már krémesebb állagú masszából a habzsákba, melyre egy 1.5 cm-es átmérőjű, sima "csőrt" teszünk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra nyomjunk diónyi nagyságú pacákat és a végén nedves ujjal egyengessük el a csúcsokat, hogy szép, egyenletesek legyenek a profiterolok. Süssük 18-20 percig, amíg szép puffadtak és aranybarnák nem lesznek.

4. Sülés után (rácson) hűtsük ki őket teljesen.

5. A tejszínes krémhez kaparjuk ki a vaníliarúd magvait és tegyük a tejszínnel együtt egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a cukrot is és verjünk habot belőle (nem kell, hogy teljesen kemény legyen, de azért legyen tartása). A habzsákra (melyet elmostunk) tegyünk egy vékony "csőrt" és kis lyukakat ejtve töltsük meg a profiterolokat krémmel, jó alaposan.

6. A csokiszószhoz tördeljük fel a csokit kis kockákra és helyezzük egy hőálló tálba, gyöngyöző víz fölé. A gőz fölött kezdjük melegíteni. Pár perc után adjuk hozzá a vajat és a mézet, időről-időre megkeverve, majd ha már egész olvadt, vegyük le egy picit a tűzről, adjuk hozzá a tejet fokozatosan és tegyük vissza még egyszer átmelegedni.

Trükkök, tippek, praktikák:


A profiterolokat érdemes csak a fogyasztás napján megtölteni, a csokoládészószt pedig csak tálalás előtt ráönteni. Vannak, akik a tejszínes krém helyett fagylalttal töltik meg profiterolokat (félbevágva, gombócot belerakva) - ez is egy opció, talán nyáron nyerőbb :-)

Profiterol forró csokiöntettel a la Gordon Ramsay

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Túrós - Csokis-túrós őzgerinc
Túrós - Csokis-túrós őzgerinc

1. A vajat a porcukorral kikeverjük, a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk, a fehérjét pedig a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd apránként a liszttel együtt a masszáb...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Túrós- csoki pite
Túrós- csoki pite

A hideg vajat a liszttel gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgát, a porcukrot, a sütőport, a kakaót, a vaníliakivonatot és egy csipetnyi sót, majd összegyúrju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres Gabi
Mascarponés meggyfagyi
Mascarponés meggyfagyi

25 dkg mascarpone 50 dkg meggy a gyümölcs édességétől függően cukor vagy méz A meggyet mossuk meg, magozzuk ki. Tegyük egy mély tálba – amelyben tudjuk turmixolni –, adjuk hozzá...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar  Karácsonyi sajtos
Karácsonyi sajtos

1. Az élesztőt belemorzsolom a tejfölbe, összekeverem és kb. 10 percig futtatom. 2. A lisztet összekeverem a sóval és a reszelt sajttal, majd elmorzsolom a margarinnal. Hozzáadom...

Elkészítési idő: 10 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk