menu

Családireceptkönyv.hu

Steak


Írta:

Elk. idő: 20 perc
Adag: 2 adag
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


marha steak szelet
só, bors, vaj

Elkészítés:


Előkészületek:
A nulladik lépés, hogy sosem hűtőhidegen sütjük a steaket. Kivesszük a hűtőből és megvárjuk, míg el nem éri a konyha hőmérsékletet. Akár két órát is pihenhet a hús. Egy otthoni háztartási hűtőszekrény körülbelül 3-7 fokos maghőt tud, ha a hús 15 fok körülire felmelegszik a pulton, az nagyon sokat segít az élményen.
Tilos a pácolás! A savas mustáros pácolást tényleg felejtsük el, ez már azért alapvetés azoknak, akik szeretik a steaket.
Mindig kérdezik tőlem, hogy mikor sózzunk. Azt szoktam mondani, hogy közvetlen sütés előtt, amikor már füstöl a száraz serpenyő.

Első sütés, a kérgezés:
Inkább a hús felületét olajozzuk be, hogy csillogó legyen. Semmiképp ne a serpenyőbe csurgassunk olajat, mert nem jól terül!
Oldalanként maximum 1-1 percig sütögetjük a húst, hogy nagyon fontos pörzsanyag legyen rajta. Bármennyi sót, borsot rakhatsz rá, ha ez a pörzsanyag hiányzik, sosem lesz igazi az ízélmény.

“Kihúzatás”:
Előmelegített, 100-120 fokos sütőbe toljuk be a steaket. Ezt én kihúzatásnak szoktam hívni. Biztonságosan türelmesen, 15 perc alatt eléri a hús az 52-54 fokos medium rare állapotot, amit szeretünk.
Ha ez megvan, akkor kivesszük a sütőből és pihenhet is a hús, ez jót tesz neki.

Második sütés, vajfürdőben:
Nem piszkolunk új serpenyőt, jöhet amelyikben kérgeztünk. Ebbe teszünk egy nagy kanál vajat, ami közepes hőmérsékleten elkezd felhabzani, illatossá válni. Amikor még van nedvességtartalma, de már pirul a vaj, akkor elkezdjük füröszteni benne a steaket és kanállal locsolgatni, mindaddig, amíg meg nem barnul a vaj és diós illata nem lesz.
A kakukkfű és zúzott fokhagyma locsolgatása egy nagyon jó aromatizáló közeg. Én egyre inkább elhagyom, mert inkább a hús saját ízére koncentrálok.

Befejező lépések:
A barna vajas locsolgatás után megint hagyjuk pihenni, hogy megmaradjanak a rostokban a nedvek. 2-3 perc deszkán, alufóliával letakarva, vagy a kikapcsolt 100 fokos sütőbe teszem vissza, aminek kinyitom az ajtaját. Mint egy otthoni holdomatként (alacsony hőmérsékletű, melegentartó sütő) funkcionál.
Pihenés után tetszőleges körettel már fogyasztható is!

Steak

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Marha húsból készült ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: László
Marhahúsleves
Marhahúsleves

Egy kb 10-12 literes fazékban 2 liter hideg vízzel felteszem a marhaszegyet főni, ha felforrt, leszedem a habját. Másfél óra főzés után a feldarabolt marhahúst is hozzáteszem, és...

Elkészítési idő: 5 óra
Nehézség: Közepes
share
Avatar Hagymás marhaoldalas
Hagymás marhaoldalas

Ez egy hosszan-lassan készülő receptem, amit nagyon ritkán főzök, általában vendégeknek. Nem flancos, drága húsból, hanem oldalasból készül, ha valaki szereti, elkészítheti pofából...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Veres
Marha lapocka receptek
Marha lapocka receptek

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Comb - Lencsesólet
Comb - Lencsesólet

1. A lencsét néhány órára beáztatjuk. 2. A hagymát szálasra vágjuk, megdinszteljük a zsírban, hozzáadjuk a kockára, vagy csíkokra vágott húsokat, meghintjük liszttel, majd bele...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk